Претрага
[rstr_selector]
Foto: Opština Knić

Knić: Potpisani ugovori o dodeli poljoprivrednih subvencija

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Knić, koji su ostvarili pravo na poljoprivredne subvencije koje dodeljuje Opština, potpisali su danas ugovore o dodeli ovih subvencija za fizičku imovinu. Pravo na subvencije, u maksimalnom iznosu do 100.000 dinara, ostvarilo je 59 poljoprivrednika, koji će sredstva moći da koriste za obnovu poljoprivredne mehanizacije, osavremenjivanje i proširenje proizvodnje, kaže Srećko Ilić, predsednik Opštine Knić.

– Lokalna samouprava finansira 50 posto od ukupnog iznosa. Dovoljno je da poljoprivrednici prilože račun na kome se vidi da je to u ovoj godini realizovano, ili sa profakturom odnosno predračunskom vrednošću da konkurišu, pa nakon što im prebacimo novac da uplate ostatak iznosa i da ta sredstva pravdaju. U obavezi su da sve što su kupili od mašina i opreme zadrže u svom vlasništvu tri godine.

Poljoprivrednicima nedostaju obrtna sredstva

Knić_poljoprivredne subvencije
Foto: Opština Knić

Iz opštinskog budžeta izdvajaju se i sredstva za subvencionisanje kamata za kredite koje su poljoprivrednici podigli.

– Do milion dinara dajemo kratkoročne kredite, odnosno subvencionišemo troškove kredita i kamatu sa 90 posto jer nam zakon ne dozvoljava da subvencionišemo 100 posto. Ali i to puno znači poljoprivrednim proizvođačima. Ono što je sigurno je da u ovom trenutku poljoprivrednicima nedostaju obrtna sredstva, pa pokušavamo na ovaj način da im pomognemo sa jednom vrstom pozajmice da prolećnu i jesenju setvu završe na adekvatan način.

Bespovratna sredstva mladim bračnim parovima za unapređenje prerađivačke industrije

– U narednih deset dana očekuje se i raspisivanje konkursa za dodelu subvencija za mlade poljoprivrednike iz oštine Knić. Prednost će imati žene kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Ovde je reč o potpuno bespovratnim sredstvima, u punom iznosu. Takođe se subvencioniše oprema, ali i idemo u pravcu da pokrenemo mlade bračne parove da se bave prerađivačkom industrijom na mikro-nivou, u smislu prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima. Da pokušaju da od svoje sirovine naprave dodatu vrednost kako bi ostvarili što veći profit, kaže predsednik Opštine Knić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *