Претрага
[rstr_selector]

Knjiga o Gradini

Mihailo Milinković je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu na odseku za arheologiju i dobar deo svog radnog veka proveo je na Gradini na Jelici istražujući ovaj lokalitet. Utvrđenje koje za naučnike još uvek predstavlja enigmu, nalazi se na osam kilometara od Čačka.

 Gradina na Jelici proglašena je za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Zahvaljujući arheolozima koje je Milinković predvodio danas znamo da je Gradina bila naseljena još u 7. veku pre nove ere. Tokom višegodišnjeg istraživanja otkrivene su odaje drevnog utvrđenja kao i brojni drugi predmeti iz tog perioda. Postoje dokazi da se urvrđenje na Gradini prostire na oko 20 hektara, počev od vrha Jelice pa dalje njenim padinama.

Prema dosadašnjim istraživanjima Gradina je bila centralno mesto ovog regiona, sa upravnom, vojnom, crkvenom, zanatskom i trgovačkom ulogom. Postoje arheloški nalazi da je Gradina u prošlosti pretrpela strahovit požar, međutim, najveće razaranje lokalitet je doživeo 50-ih godina 20. veka, kada je uziman kamen za nasipanje puta Čačak – Goračići. Tada je razbijen i odnet jedan broj kamenih ploča sa natpisima, na kojima se možda nalazilo i ime ovog starog utvrđenog grada.

Najnovija otkrića sa Gradine pretočena su u knjigu čiji je autor vođa arheoloških iskopavanja. Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja kaže da će knjiga uskoro biti predstavljena i Čačanima.

– U galeriji čačanskog Narodnog muzeja knjiga koja obuhvata ranovizantijski i srednjovekovni period Gradine biće promovisana 23. septembra. O ovom značajnom delu profesora Milinkovića na promociji u 18.30 časova govoriće Perica Špehar i autor – rekla je Rajićeva koja će i sama uzeti učešće u promociji.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *