[rstr_selector]

Koristili prostor nisu plaćali zakup

Opština Čačak je 2006. godine kupila najveći deo nekadašnjeg preduzeća za sakupljanje i preradu sekundarnih sirovina “Tehnos“ za 118 miliona dinara, a novac za kupovinu obezbeđen je iz bankarskih kredita.

“Tehnos” koji se nalazi u samoj industrijskoj zoni, prema rečima tadašnjeg opštinskog rukovodstva, bio je najbolja lokacija za izgradnju centra za selekciju komunalnog otpada. Tada je najavljivano da će Čačak, zahvaljući ovoj kupovini, postati “ekološki grad”.

Ubrzo je opština imovinu “Tehnosa” prenela na svoje javno preduzeće “Komunalac”. Ovo gradsko preduzeće jedan deo prostora na lokaciji “Tehnos” izdao je privatnim firmama koje se uglavnom bave otkupom sekundarnih sirovina. Među prvima je bila firma “Pima”, koja je od početka bez dinara nadoknade koristila prostor. I pored toga što je opozicija svih godina negodovala, govoreći da se radi o štetnom ugovoru, “Komunalac” je tek nedavno raskinuo ugovor sa ovom firmom. Upravni odbor JKP “Komunalac” doneo je ovu odluku u januaru, a prema rečima predsednice Upravnog odbora Gordane Petković, rok u kome “Pima” treba da se iseli iz “Tehnosa” je mesec dana.

Kako nam je prvo rečeno u JKP “Komunalac”, druga dva “podstanara” na istoj lokaciji – firme “Šolc” i “NS Pak” redovno izmiruju svoje obaveze. Rečeno nam je i da cena zakupa za nemačku firmu “Šolc” iznosi 2.283,75 evra mesečno, dok je ova cena za “NS Pak”, čije je sedište u Podgorici, 500 evra.

Vršilac dužnosti direktora “Komunalca” Dragan Luković rekao je da je ovo gradsko preduzeće sa “Pimom” imalo ugovor od 2006. godine po kome ova firma ne plaća zakupninu, a da je dogovor bio da se “Pimi” predaje seletkovan otpad iz sortirnice uz određenu nadoknadu.

Ni od drugog podstanara “NS Paka” nije uzet još uvek nijedan dinar za prostor koji ovo podgoričko preduzeće koristi. Naime, ugovor sa njima potpisan je u januaru 2012. godine, a prema odluci tadašnjeg Upravnog odbora, ono što je ova firma uložila u adaptaciju poslovnog prostora uračunava se u kiriju koja iznosi 500 evra mesečno. Prema nalazima nadležne komisije “Komunalca” ukupna vrednost ulaganja “NS Paka” je 1,298 miliona dinara, tako da njihov trenutni dug gradskom “Komunalcu” za neizmirenu kiriju iznosi 421.153 dinara.

– ”NS Pak” je izmirio sve komunalne troškove i sada ima obavezu da nam plaća po 500 evra mesečno. Sa “Pimom”, prema aneksu ugovora, jesmo imali obavezu da joj predajemo sekundarne sirovine, uz nadoknadu, koja je zaista bila “stidljiva”… Tako da nam trenutno duguju 86.035 dinara – kaže privremeni direktor Luković. On objašnjava da je sada Čačak, po ugovoru sa Regionalnom sanitarnom deponijom “Duboko” u obavezi da uradi transfer-stanicu i sortirnicu, koji prema novom planu treba da se dislociraju iz “Tehnosa” na bivšu deponiju u Prelićima.

– Samim tim u “Tehnosu” neće biti više ovog smeća. Takođe, Čačak ima nemaru da zgradu livnice i druge objekte u “Tehnosu” uredi i izda – kaže v.d. direktora Dragan Luković. Prema podacima koje su nam dostavili iz “Komunalca”, 2012 godine “Pimi” je fakturisano oko 700.000 dinara, za tri isporuke selektovanog otpada. Sa druge strane predsednica Upravnog odbora “Komunalca” Gordana Petković, kaže da je “Pima” zatečena u “Tehnosu”, a da za ostale “podstanare” ima toliko “zavrzlama” koje će tek doći na red njenog razmatranja. Prema informacijama Petkovićeve “NS Pak” ne plaća zakupninu:

– ”Tehnos” “Pimi” nije mogao da plati neke usluge. Radi se o sumi od oko 7.000 – 8.000 evra. Čačak je prilikom kupovine prihvatio da se taj novac obračuna kao kirija “Pime”, mada mi je i to nešto sumnjivo… Oni treba da se isele do kraja februara. Što se tiče “NS Paka” on je u razmatranju, za njega tek tražim podatke. Jer, oni su mi nelogični. U kompjuteru za ovu firmu piše da su oni registrovani u Podgorici 100 odsto. Ko ih opskrbljuje ovde i ko im je šef u Čačku, to se ne može naći u kompjuteru, niti to znaju u “Komunalcu”. Tako da to sad čivijam. Za “Šolc” još ne znam. Ali ima toliko zavrzlama. Za sada gledam “NS Pak” s obzirom da ne plaćaju ništa – kaže Petkovićeva.

Kao što smo već objavili, tokom proteklih šest godina veći deo ove imovine “Tehnosa” dat je na revers privatnim firmama, bez ikakve novčane nadoknade. V.d.diretkora Luković kaže da ne zna koliku štetu preduzeće ima zbog toga, a da sve već ispituju nadležne komisije. Od mašina i opreme za sada ništa nije vraćeno, ali Luković tvrdi da je firma iz Kragujevca već najavila “da želi da vrati opremu“.

U okviru imovine “Tehnosa”, čiji je vlasnik postao Čačak, bilo je šest hektara zemljišta i oko 7.300 kvadratnih metara pod krovom. U krugu “Tehnosa” nalaze se i sedišta još dva gradska preduzeća, koja koriste prostorije u zgradi bivše uprave “Tehnosa” – Turistička organizacija Čačka i JP “Parking servis”.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести