[rstr_selector]

Košnice za pokretanje posla

Opština Arilje sutra potpisuje ugovore sa 40 odabranih korisnika u okviru projekta „Pčelarstvo bez granica“. Kako kaže menadžer projekta, Milan Petrović, oni će dobiti po deset košnica sa rojevima, a cilj je samostalno bavljenje pčelarstvom i ostvarivanje prihoda uz obavezu bavljenja pčelarstvom u narednih pet godina.

– Ovaj segment projekta se odnosio na čitav Zlatiborski okrug, pa ćemo sutra košnice podeliti za 32 korisnika iz Arilja i 8 za korisnike iz ostalih delova okruga. Osim košnica, oni će dobiti i podršku iskusnih pčelara koji će im biti mentori u narednih godinu dana. To je neophodno da bi oni naučili da primenjuju savete koje dobiju i na najbolji način iskoristili košnice. Uostalom, to je, uz obezbeđivanje mesta na kojem će postaviti košnice, bio i jedan od uslova za učešće u projektu. Projekat je finansirala Evropska unija u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, kaže Petrović.

Podrška iskusnim pčelarima

Podela košnica sa rojevima je jedan deo projekta „Pčelarstvo bez granica“, dok se drugi odnosi na podršku onima koji se već godinama bave pčelarstvom.

– Cilj podrške postojećim pčelarima je da unaprede produktivnost i konkurentnost u svojim pčelinjacima. Taj značajan deo ovog projekta ogleda se u nabavci opreme vezane za pčelarstvo. Potpisivanje tih ugovora biće obavljeno u narednih nekoliko dana, za razliku od ovog prvog za koji, podsećam, ugovore potpisujemo sutra, naglasio je menadžer projekta.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *