Претрага
[rstr_selector]
Foto: TO Zlatibor

Kraljev trg na Zlatiboru dobija novi izgled

U drugoj polovini letnje sezone Zlatibor je bio veoma posećen. Vladimir Živanović, direktor turističke organizacije Zlatibor, kaže da je tokom avgusta na planini dnevno boravilo i do 27 hiljada gostiju koji su uživali u izletima i brojnim atrakcijama.
– Ova sezona je značajno drugačija i razlikuje se od svih ostalih zbog već poznate zdravstvene situacije u zemlji i svetu. Od marta smo i mi morali kao i u ostalim turističkim mestima da se dovijamo na razne načine kako bi privukli turiste, ali i vodili računa o njihovoj bezbednosti. Kada pogledamo rezultate koji su ostvareni, moramo da budemo zadovoljni posetom koja je ostvarena u julu i avgustu. Prema rezultatima Republičkog zavoda za statistiku Zlatibor je najposećenija planina u Srbiji i ostvarili smo zaista dobar rezultat s obzirom na to da je u avgustu bilo i 27.000 turista dnevno u kontinuitetu na našoj planini. Po nekim našim podacima, od početka godine ostvarili smo pola miliona noćenja, ali ta statistika je sigurno i veća jer nemamo uvid u privatni neregistrovani smeštaj, tako da imamo razloga da budemo zadovoljni. Zlatibor se kao destinacija dobro pozicionirala i pokazala visok stepen transformacije i prilagođavanja novoj situaciji, tako da su turisti koji su se našli ovog leta ovde imali pregršt sadržaja na raspolaganju. Imamo sreće da se u septembru zadržalo lepo i dosta toplo vreme što je produžilo letnju turističku sezonu i ako se letnje vreme nastavi i narednih dana, uspećemo da nadoknadimo gubitke koji su nastali s početka godine, odnosno u martu i aprilu kada je bila zabrana putovanja i kada je Zlatibor beležio manji broj poseta. Ove godine su se pokazali neki novi turistički trendovi. Turisti sve više interesovanja pokazuju za jahanje konja, vožnju kvadova, paraglajding, vožnju bicikala, avanturistički turizam, pešačenje, izlete pored reka, a Zlatibor ima šta da ponudi i u tom smeru aktivnog avanturističkog odmora, rekao je Živanović.

Stopića pećina obara rekorde u posećenosti

Foto: TO Zlatibor

– Kada govorimo o novim lokalitetima mi smo navikli da iz sezone u sezonu obradujemo turiste novim sadržajima. Tako je i ovoga leta na Zlatiobru otvoren novi zabavno tematksi park „El Paso City“ koji se nalazi na nekih 12 kilometara od centra Zlatibora, u selu Dobroselica, koji je privukao veliki broj turista. Reč je o privatnoj investiciji koja je realizovana na teritoriji opštine Čajetina koja je razvojna šansa tog sela i tog dela opštine. Pored toga, Stopića pećina ponovo obara rekorde u posećenosti. Već imamo  preko 90 hiljada poseta zaključno sa avgustom. Oborili smo prošlogodišnju cifru i ako se nastavi kontinuitet dolazaka turista, imaćemo i do 100.000 turista ove godine u Stopića pećini. I drugi lokaliteti su bili dobro posećeni, kao što su Muzej Staro selo Sirogojno, vodopad u Gostilju, crkve brvnare u Jablanici i Dobroselici, Prerast, manastiri Uvac i Dubrava a dobru posetu su beležili i lokaliteti u okolini Zlatibora – nacionalni park Tara i prirodni rezeravat Uvac, Mokra Gora, Višegrad…

Uskoro se očekuje završetak radova u centru Zlatibora
Foto: TO Zlatibor

Radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga se privode kraju, a turisti već sada mogu da uživaju u novom ambijentu u samom centru Zlatibora.
– Opština Čajetina je iskoristilia manji broja turista na početku godine da uđe u velike infrastrukturne radove koji se privode kraju. U pitanju su bili radovi na izmeštanju kolektora ispod tržnog centra i popločavanje, odnosno sređivanje novog šetališta, tzv. Tgrgovačke ulice, Kraljevog trga, letnje pozornice, sređivanje jezera i uređenje samog centra Zlatibora. Radovi su pri kraju, sam centar je dobio potpuno nov i moderan izgled. Urađen je optočni kanal oko jezera, radi se trenutno na izradi osvetljenja unutar samog jezera, u pitanju je led rasveta i ovih dana se očekuje punjenje jezera. Za te potrebe su pronađene dve bušotine sa čistom vodom tako da će u jezeru biti čista izvorska voda. Završeno je postavljanje behatona na Kraljevom trgu i u jednom delu pešačke zone kroz tržni centar. Trenutno se radi na dobavljanju mobilijara i izradi dodatne rasvete koja će zasijati punim ovih dana na Kraljevom trgu i mi očekujemo da će radovi za mesec dana biti potpuno završeni, rekao je Vladimir Živanović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести