Kraljevački radnici traže obećano i najavljuju proteste

Kraljevački radnici traže obećano i najavljuju proteste

0

Ako načelnik Raškog okruga, gradonačelnik Kraljeva i Ministarstvo privrede nešto ne preduzmu, od ponedeljka radikalizujemo proteste. U tom slučaju, na protest dovodimo porodice, decu, unuke i bolesne majke, donosimo lekarske nalaze i iz sale gradske Skupštine više ne izlazimo, kategoričan je Dragan Mitrović.

Radnici Fabrike vagona i drugih kraljevačkih preduzeća juče su se 14. put sa pregovora u Ministarstvu privrede vratili bez ikakvih konkretnih rezultata. Prema rečima Dragana Mitrovića, predsednika Inicijative za prava radnika grada Kraljeva, prilikom odlaska prema socijalnom programu i uz isplaćene otpremnine, kraljevački radnici su potpisali sporazum o neizmirenim zaradama.

– Više od godinu dana traje naša borba. Osim radnika Fabrike vagona, tu su i radnici Autotransporta, Prirodnog lečilišta, Vojne pošte Kraljevogradnje, Papirprometa i drugih preduzeća. Papirpromet je devet godina u stečaju, niko ih nikada nije pozvao niti povezao radni staž, niti dao otpremninu. Sve je to jednostavno strašno i to je najblaža reč koju mogu da upotrebim. Ministar Knežević nam je juče ponudio po 21.000 dinara čime verovatno hoće da nas kupe za glasanje. Vređaju nas, umesto da nam daju ono što su preuzeli kao obavezu, kaže Mitrović.

„Ovo se događa samo u Somaliji, pa u Srbiji“

S obzirom na to su sva pomenuta kraljevačka preduzeća nekada bila u državnom vlasništvu, država je preuzela obavezu prema radnicima. Mitrović naglašava da nisu sve obaveze iste u svakom od preduzeća, ali da se radi o sličnim situacijama.

– Govoriću konkretno o Fabrici vagona jer sam ja tamo radio. U našim sporazumima sa državom doslovce piše, konkretno u mom slučaju, da će neizmirene obaveze od juna 2012. do 4. septembra 2015. godine, kada sam otišao iz firme, biti izmirene u roku od 30 dana, kroz proces privatizacije ili danom rešavanja pravnog statusa preduzeća. U roku od 30 dana nije izmireno, u privatizaciji neće biti jer je preduzeće otišlo u stečaj, a time je i rešen pravni status. Ali, šta je najveći apsurd? Ovo se događa samo u Somaliji, pa u Srbiji. Ja sam bio u poslednjoj grupi radnika koji su 2015. godine otišli iz fabrike vagona, 29.12. te godine je uveden stečaj i država je pokušala da Zakon o stečaju retroaktivno primeni i na nas koji smo otišli u septembru, kaže Mirtović.

Radikalizacija protesta

Predsednik Inicijative za prava radnika grada Kraljeva naglašava da se radi o sudbinama oko 2.000 radnika i najavljuje proteste.

– Radnici su šutnuti na ulicu, još nije svima povezan radni staž, niti imaju zdravstvene knjižice. Nema novih radnih mesta, u Kraljevu nema investicija, a lokalna vlast se ponaša kao da se sve ovo događa u nekom drugom gradu. Zbog svih problema koje imamo odlučili smo da se okupimo i sutra i prekosutra smo od 8.00 do 10.00 sati u sali Skupštine grada. Ako načelnik Raškog okruga, gradonačelnik Kraljeva i Ministarstvo privrede nešto ne preduzmu, od ponedeljka radikalizujemo proteste. U tom slučaju, na protest dovodimo porodice, decu, unuke i bolesne majke, donosimo lekarske nalaze i iz sale gradske Skupštine više ne izlazimo, kategoričan je Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR