Претрага
[rstr_selector]

Kvalitet vazduha u Kosjeriću i dalje loš

Kvalitet vazduha u Kosjeriću i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, a merna stanica Agencije za životnu sredinu je jedno vreme bila u kvaru, kaže Duško Đukić iz Ekološkog pokreta Kosjerić. On kaže da su se obraćali Agenciji sa zahtevom da se utvrdi razlog povećanja zagađujućih materija u vazduhu, ali odgovor još uvek nisu dobili.

-U Kosjeriću je tokom letnji dana osetno prekomerno zagađenje. Pitali smo se zbog čega je to tako, iako je jasno da dolazi od fabrike cementa sa kojom smo u sporu, ne samo mi kao Ekološki pokret već i opština Kosjerić. Nažalost, sve to trpe i naši građani koji udišu nekvalitetan vazduh. Merna stanica je jedno vreme bila u kvaru pa smo pisali Agenciji za zaštitu životne sredine koja je odreagovala brzo i otklonila kvar. Za sada još uvek nemamo nikakve informacije od njih zašto smo jako prezagađeni, očekujemo da oni utvrde, da dođu, da napravimo jednu javnu tribinu gde bi učestvovali građani, fabrika i Ekološki pokret. Što se tiče tih merenja, imali smo zamerku da nemamo parametre u kasnim noćnim satima između 01.00 i 05.00 sati kada filteri fabrike iskaču i kada je povećano zagađenje, navodi Đukić.

Da li će Kosjerić biti proglašen za prezagađenu opštinu?

Duško Đukić kaže da je opština Kosjerić tokom zimskih dana bila veoma zagađena skoro sve dane i po svemu sudeći ona će biti proglašena za prezagađenu opštinu što dovodi do nekih drugih okolnosti.

-To je jedna jedina merna stanica koja je inače osposobljena na našu inicijativu, koja nije radila četiri godine, a bila je tu kao donacija, a verovatno nije radila jer je neko hteo da zataška zagađenje, ali od kada je njihova mobilna merna stanica bila u Kosjeriću, merilo se konstantno zagađenje i opština Kosjerić je tokom zimskih dana bila veoma zagađena skoro sve dane. Oni čekaju da prođe period od godinu dana kako bi sve te parametre izvukli i da bi videli koliko dana u toku godine smo bili zagađeni, a kada prođe novembar, odnosno kada prođe godinu dana od početka merenja, onda će to biti alarmantna vest. Opština Kosjerić će po svemu sudeći biti proglašena za prezagađenu opštinu što dovodi do nekih drugih okolnosti, kaže naš sagovornik.

Vlada stopirala spaljivanje komunalnog otpada

Đukić napominje da lošem kvalitetu vazduha u ovoj opštini najviše doprinosi fabrika cementa „Titan“. On je podsetio da se Ekološki pokret i rukovodstvo opštine protive izgradnji objekta za spaljivanje otpada u okviru fabrike sa kojom inače nemaju dobru saradnju.

-Mi smo se vlasniku fabrike cementa „Titan” obratili sa zahtevom da se spaljivanje komunalnog otpada ne vrši na teritoriji opštine Kosjerić, da takvo postrojenje ne može da postoji. Oni su nama slali odgovore da smo mi organizacija koja ne shvata šta želi, a pretpostavljam da u nekim drugim organizacijama to završavaju tako što podmite sve učesnike u organizaciji ekološkog pokreta u nekom gradu ili opštini. Ali naravno, ovde u Kosjeriću su naišli na tvrd orah, na ljude koji zbog svoje dece i svojih meštana žele da se odbrane od  njihovog nastojanja da dobiju dozvolu za spaljivanje komunalnog otpada, jer znamo koje su posledice ukoliko se krene sa tim. Premijerka je prilikom posete Kosjeriću svojom izjavom jasno dala do znanja da je Vlada stopirala uvoz komunalnog otpada i sve aktivnosti koje se tiču sagorevanja komunalnog otpada i da smo mi, meštani Kosjerića koji smo se pobunili, zapravo inicirali takvu odluku Vlade što je za nas jako dobar rezultat, kaže Đukić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *