Masne mrlje i dalje u Moravi – nazire li se rešenje problema?

Masne mrlje i dalje u Moravi – nazire li se rešenje problema?

Novo zagađenje Morave primećeno je juče oko 10 sati i 30 minuta ispod pešačkog mosta

0

Nakon poslednjeg zagađenja Lupnjače i Zapadne Morave koje se dogodilo 31. maja, kada su vrednosti ulja i masti bile veće nego ikada, juče su ponovo zabeležene masne mrlje koje je primetio i Dragiša Petrović, predsednik Udruženja „Sove na oprezu”. On kaže da su, prema njegovim saznanjima, masne mrlje juče više od deset sati plutale Moravom.

– Mislim da je ovo 23. put kako primećujem zagađenje u periodu od aprila 2017. godine do sad, ne računajući zagađenje od pre dvadesetak dana kada su Zavod za javno zdravlje i Mirjana Đoković objavili da je najveće do sad po količini ukupnih masti po litru vode. Priča se da je počelo čišćenje Lupnjače od nekog nanosa taloga, ali je pitanje da li u tom talogu može da ima toliko ulja da ceo dan rekom ide ta uljana mast. Juče sam primetio masne mrlje oko 10 sati i 30 minuta, a sinoć sam ponovo bio na pešačkom mostu oko 20 časova i 45 minuta, kada su i dalje plutale te mrlje. Da li će nadležni uspeti da reše ovo, čisto sumnjam. Na njima je da rade na tome i da konačno, posle toliko vremena, utvrde ko to ispušta i da li tome može da se stane na kraj.

„Čišćenje Lupnjače je privremeno rešavanje problema”

Pripadnici Civilne zaštite, kao i radnici čačanskih javnih preduzeća „Komunalac” i „Gradsko zelenilo”, u ponedeljak su počeli sa čišćenjem korita Lupnjače od ušća u Moravu uzvodno prema Kompaniji „Sloboda”, a Dragiša Petrović smatra da će tom akcijom problem zagađenja reka biti rešen samo privremeno, odnosno dok traje kupališna sezona.

– Mislim da je to akcija pred zatvaranje brane i da će to potrajati dok traje kupališna sezona, a verujem da će se kasnije nastaviti po starom. Koliko znam, nadležni tvrde da „Sloboda” nije zagađivač i onda nemam razloga da sumnjam u to, ali isto tako je direktor te Kompanije izjavio da se možda podiže višedecenijski talog, što bi značilo da se više decenija taložilo nešto i stvorilo taj mulj, za koji tvrdim da ga u Lupnjači nema mnogo. Izuzetno dobro poznajem deonicu od samog ušća u Moravu pa do mosta kod „Gurmana“, to je nekih hiljadu i nešto metara, i znam da ima jedna deonica sa kamenjem koje je dovučeno verovatno tokom poplave 2014. godine, tako da tu nema uslova da se neki mulj taloži. Skoro celo korito je čisto, to je jedno betonsko korito u kojem nema ništa. Nadajmo se svi da će se ovo što pre rešiti, ali predugo traje da bi bilo slučajno, zaključuje Petrović.

POSTAVI ODGOVOR