Претрага
[rstr_selector]

Mediji u Bajinoj Bašti neće biti uskraćeni za budžetska sredstva

Pre nekoliko dana u Bajinoj Bašti se podigla velika prašina oko budžeta ove opštine u kome za ovu godinu nisu planirana sredstva namenjena lokalnim medijima za potrebe informisanja.

Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta, ističe da ni ranijih godina medijima nisu dodeljivana sredstva za javno informisanje i dodaje da su ovaj budžet u najvećoj meri „krojile“ majske poplave.

– Nama će trebati još najmanje dve godine, tačnije još dva budžeta da stanemo na zdrave noge. Funkciju predsednika opštine sam preuzeo u martu prošle godine, tako da znam da ni u budžetu za 2014. nisu opredeljena sredstva za informisanje, što znači da je budžet za medije ostao isti kao i ranije. Mediji su finansijsku podršku lokalne samouprave ostvarivali kroz takozvano „projektno finansiranje“, što je trebalo da se dogodi i ove godine – kaže Filipović.

Filipović ne isključuje mogućnost da rebalansom budžeta mediji u Bajinoj Bašti dobiju sredstva za informisanje kao što je to slučaj u većini lokalnih samouprava u Srbiji, međutim u tom slučaju uskratiće im se sva davanja od opštinskih javnih preduzeća.

– Postoji mogućnost da se medijima dodeli novac po stavci „javno informisanje“, tako što bi se sva sredstva koja sada dobijaju, a koja smo planirali na drugim pozicijama, prebacila na drugu stavku i time bi forma bila zadovoljena. Mediji mogu da dobiju milion, do milion i po dinara, ali u tom slučaju morali bi da skinemo sva ostala davanja koja dobijaju preko javnih preduzeća, što su takođe budžetska sredstva – zaključio je Filipović i dodao da bi se u tom slučaju raspisao i javni konkurs za prenos sednica Skupštine ove opštine, na kome osim lokalne mogu učestvovati i televizije iz okolnih gradova, što lokalnim medijima ne bi odgovaralo.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *