[rstr_selector]
Foto: Baner_Opština Čajetina

Međunarodni festival sportskog filma od 25. avgusta na Zlatiboru

U Kulturnom centru na Zlatiboru od 25. do 28. avgusta održava se 11. Međunarodni festival sportskog filma, koji je takmičarskog karaktera u kategorijama dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta sa temom sporta.

– Ovaj događaj je uvod u drugu deceniju ove manifestacije koja se u minulih deset godina afirmisala kao značajna kulturna manifestacija i deo porodice svetskih festivala sportskog filma, čije je sedište u Milanu  gde se svake godine održava Festival festivala na kome se pojavljuju radovi iz brojnih zemalja, sa 20 festivala širom sveta. Naša selekcija je prošle godine imala sedam naslova u završnom takmičarskom programu Festivala sportskog filma, kaže Aleksandar Avramović, selektor i urednik programa Festivala.

Kao i minulih godina, na početku Festivala biće dodeljene Nagrade za životno delo. Ove godine, nagrade dobijaju glumac Hadži Petar Božović za filmsku umetnost, koji je pored brojnih ostvarenja, zabeležio i jedno na temu sporta. U pitanju je TV serija iz davnih 70-ih godina, pod nazivom ,,Više od igre”. Ostali ovogodišnji dobitnici Nagrada za životno delo su karatista Ilija Jorga, rukometni golman i trener Zoran Živković i plivač i vaterpolista Đorđe Perišić. Povelju heroj sporta i života „Nataša Kovačević“ dobija paraolimpijac Draženko Mitrović, bacač diska, koplja i kugle.

Među nagrađenima se nalazi i jedan stogodišnjak.

– Zanimljivost je da će ove godine Nagradu za životno delo dobiti i čovek koji je 2. maja ove godine napunio 100 godina. U pitanju je Aleksandar Kerković, profesor i doktor nauka, jedan od osnivača niškog Fakulteta za fizičku kulturu, inače prva generacija čuvenog DIF-a, nekadašnji košarkaš i košarkaški trener. Kuriozitet je u tome da on i u svojoj 101 godini piše. Upravo povodom stotog rođendana, na Fakultetu fizičke kulture u Nišu promovisana je i njegova najnovija knjiga o ulozi fizičke kulture i sporta u trećem dobu, navodi Aleksandar Avramović.

Na programu Festivala će biti oko 40 filmova iz više od 20 sportova i 19 zemalja sveta.

– Reč je o jednom vrlo zanimljivom izboru filmova sa svih strana sveta i iz brojih sportova, tako da će publika – od najmlađih do najstarijih, naročito oni koji imaju iskustava u sportu i koji vole sport, imati priliku da vide zanimljiva ostvarenja. Festival će u četvrtak otvoriti film pod nazivom ,,Skok”, o stradanju i povratku Nataše Kovačević, a u nedelju uveče, uz dodelu nagrada, Festival će zatvoriti igrani film pod nazivom ,,Zlatni dečko”, u srpskoj produkciji. Ovo je jedno od odličnih ostvarenja iz oblasti sporta, ali je i britka društvena kritika na neke tokove i stranputice, ne samo u fudbalu jer je ovde reč o fudbalu, nego u sportu uopšte, najavljuje Aleksandar Avramović.

,,Slovenački sportski film danas“

– Na ovogodišnjem Festivalu biće predstavljeno šest filmskih naslova u produkciji producenata iz Slovenije. Reč je o programskom segmentu koji se zove ,,Slovenački sportski film danas”, a to činimo iz razloga što je ove godine počeo svoj put, nadam se višedecenijski, novoosnovani Festival sportskog filma Slovenije, koji je održan u junu u Rogaškoj Slatini. Pošto svake godine naš Festival ima i jednog gosta –  grad, opštinu ili neku drugu organizaciju koja je istaknuta u sportu i kulturi, ove godine će to biti Rogaška Slatina koja je šampion turizma i koja, u pravom smislu reči, sa Zlatiborom može da čini jednu sjajnu ekipu ovog dela Evrope i primer kako razvijati turizam i postići odgovarajuće rezultate, zaključuje Aleksandar Avramović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023