Međunarodni literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce

Međunarodni literarni konkurs za osnovce i srednjoškolce

Na konkursu pod nazivom „Mladi čuvari srpske narodne kulture”, od ove godine priliku da učestvuju imaju đaci iz cele Srbije i inostranstva

1
Ilustracija

Udruženje „Čuvari dela Vuka Karadžića“ i Grad Čačak raspisali su literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Mladi čuvari srpske narodne kulture”. Danijela Kovačević Mikić, predsednica ovog Udruženja, kaže da je konkurs prethodnih godina bio namenjen samo učenicima iz Moravičkog okruga, a od ove godine radove mogu slati đaci iz cele Srbije, kao i iz inostranstva koji pišu srpskim jezikom i ćirilicom.

– Ovaj konkurs je postojao i prethodnih godina, ali je bio usmeren na učenike Moravičkog okruga. Međutim, sada smo rešili da se proširimo, tako da je on otvoren za sve učenike koji pišu srpskim jezikom i ćirilicom. Vodili smo se mišlju Vuka Karadžića da je reč o svesrpskom kultrunom prostoru. Konkurs je podeljen na tri uzrasne kategorije prema našim ciklusima obrazovanja. Prvi obuhvata radove učenika od prvog do četvrtog razreda, drugi od petog do osmog razreda osnovne škole, a treći ciklus je namenjen učenicima srednjih škola. Teme za najmlađe učenike su sledeće: „Nije Čačak rima za oblačak”, „Pitali smo i bake i deke za stare srpske reči neke” i „Opustela sela biće opet vesela”. U drugom ciklusu takođe imamo srodne teme: „Stari predmet sa tavana”, „Priča iz mog kraja” i „Vuče, slovima smo tvojim povezani sa precima svojim”. Treći ciklus ima najsloženije teme, što je primereno uzrastu: „Jedino ljubav miriše na besmrtnost jer miriše na Boga”, „Teško je stanje kada je na usnama svetost, a u srcu bezakonje i zloba” i „Miniraj reč, izdominiraj”. Sve ove teme mogu da se obrade kao pesme ili priče, a starijem uzrastu je dozvoljeno da upotrebe i oblik eseja, kaže naša sagovornica.

Istorijske enciklopedije za najkreativnije učenike

Nagrade će autorima najboljih radova biti dodeljene u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u okviru obeležavanja Dana grada Čačka, u periodu od 8. do 17. decembra, a tačan datum biće naknadno objavljen.

– Rok za dostavljanje radova je 24. novembar, stručni žiri će o radovima odlučivati do 8. decembra, a onda će u sklopu obeleževanja Dana grada biti dodeljene nagrade – vredna enciklopedijska izdanja koja govore o istoriji Srbije, našim vladarima i svemu onome što je važno znati i sačuvati u nastavnom planu i programu.

Pravopisna korektnost – važan uslov pri izboru pobednika

Radovi se šalju elektronskim putem na mejl mladicuvari@gmail.com, a jedan učenik ima pravo da konkuriše samo sa jednim radom. Konkrus nije anoniman, tako da ispod rada učenici treba da navedu svoje podatke: ime i prezime, razred, odeljenje, školu, mesto, kao i ime i prezime svog nastavnika ili mentora. Očekujemo da nastavnici ili mentori zajedno sa učenicima lektorišu radove jer će jedan od važnih uslova pri izboru nagrada biti pravopisna korektnost. Što se tiče proznih radova, kratka priča može imati 5000 karatera, a esej do 10.000 karaktera sa razmacima.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR