Meštani Ljubićske Baluge u pripravnosti zbog mogućeg izlivanja Čemernice

Meštani Ljubićske Baluge u pripravnosti zbog mogućeg izlivanja Čemernice

Meštanima Ljubićske Baluge iz lokalne samouprave danas je preporučeno da iznesu stvari i budu spremni za evakuaciju

0

Meštani Ljubićske Baluge postavljaju džakove sa peskom kako bi sprečili izlivanje Čemernice koja bi, ako bi do toga došlo, poplavila oko 150 domaćinstava, navodi Slavko Borisavljević predsednik Saveta ove mesne zajednice.

– Punimo džakove i donosimo na bedem jer voda  kod Crkve u Baluzi već preliva. Pokušaćemo da zaustavimo vodu jer bi poplavila seoska domaćinstva, ali ako kiša ne stane da pada ne znam da li ćemo u tome uspeti. Meštanima je iz lokalne samouprave preporučeno da uklone stvari i budu spremni za evakuaciju.

Evakuisano stanovništvo iz ugroženih područja opštine Lučani

Obilne padavine uslovile su noćas izlivanje Bjelice i Gorušice, a najugroženiji delovi Dragačeva su Viča, varošica Guča i Lis, gde su poplavljena domaćinstva i privredni objekti, kaže Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Lučanima i dodaje da je stanovništvo iz ugroženih područja na vreme evakuisano, i da je veliki broj putnih pravaca u Dragačevu neprohodan.

– Bjelica je iz pravca Dupca ka Viči za sat vremena rasla po jedan metar, a povećao se i vodostaj Gorušice u Viči. U Viči je potopljeno više od 30 kuća, u drugim mestima je ugroženo oko 20 kuća u koje je ušla voda, a borimo se za 50 kuća da sprečimo ulazak vode u objekte. Pored kuća, voda je poplavila dve hladnjače i školu u Viči. U Guči je poplavljena Srednja škola i objekat Elektrodistribucije. Ugrožen je veliki broj putnih pravaca, imamo nekoliko klizišta i jedino je prohodan put Guča – Jelica – Čačak dok su ostali neprohodni. Kompletna mehanizacija JP „Dragačevo Putevi“ kao i osposobljena pravna lica su na terenu kako bi se što pre osposobili putevi. Blagovremeno smo evakuisali stanovništvo u Viči, naročito starije meštane kao i životinje, a pojedini su se sami sklonili iz svojih kuća dok se voda ne povuče, rekao je Vučićević i dodao da u Đeraću, Dljinu i Lučanima nema problema iako se očekuje priliv vode.

Veći deo Kosjerića bez struje

Zbog obilnih padavina izlila se reka Skrapež koja je poplavila centar Kosjerića. Žarko Đokić, predsednik opštine, kaže da je poplavni talas bio najjači jutros oko 5 sati i da pored intervencija zaštitni bedem nije izdržao, pa je voda prodrla u varošicu gde je poplavljena i trafostanica zbog čega veći deo Kosjerića nema struje.

– Stanje je trenutno pod kontrolom, vodostaj stagnira, a jutros oko 5 sati smo imali najjači udar gde nam je poplavljeno oko 50 kuća. Čekamo da radnici Komunalnog preduzeća sa vatrogascima ispumpaju vodu i kada se to završi moći ćemo da sagledamo štete. To sigurno neće biti u toku dana jer su pored tih kuća i tri stambene zgrade poplavljene. Nema problema sa vodosnabdevanjem, a što se tiče snabdevanja strujom, poplavljena je trafostanica u Ulici Maksima Markovića zbog čega veći deo centra nema struje od noćas. Proglasili smo vanrednu situaciju. Pokušavali smo da pojačamo bedeme na kritičnom mestu u centru, ali iako smo to brzo uradili, nismo uspeli, voda je oko pet sati nadošla velikom brzinom i poplavila je veći deo centra Kosjerića. Evakuisali smo četiri starija lica iz ulice Stanimira Milivojevića gde je pet kuća poplavljeno. Vatrogasci danas izvlače vodu iz tih domaćinstava, jer ljudi zahtevaju da se vrate u svoje kuće.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR