[rstr_selector]

Milisav Obradović: Ministar nema elementarno znanje iz građevine

Već nekoliko dana u Čačku ne jenjava rasprava oko optužbi ministra Velimira Ilića na račun čačanskog građevinskog inspektora Milisava Obradovića.

Polemika se sa republičke preselila na gradsku Skupštinu gde se prošle nedelje ova diskusija nastavila kroz žučnu raspravu odbornika Dveri i Nove Srbije. Uprkos dugogodišnjem odgovornom radu u oblasti građevinarstva, sva je prilika da ovaj inspektor političkim vođama ne bi bio trn u oku da nije otac Boška Obradovića, jednog od vodećih u pokretu „Dveri“.

U obraćanju novinarima inspektor Obradović odgovorio je na optužbe ministra Velimira Ilića.

– Bitno je da objasnim ko je pospešivao bespravnu pravnu gradnju u Srbiji 18 godina od kada sam ja građevinski inspektor u Čačku. Godine 1995. ja sam počeo da radim kao inspektor, a od 1996. država u nekoliko navrata daje šansu bespravnim graditeljima da podnesu prijavu za legalizaciju svojih objekata i time praktično baca u vodu rad svih građevisnkih inspektora, jer sve to što su prethodne godine radili građevinski inspektori nije bilo moguće realizovati, jer prijava za legalizaciju je štitila nelegalno izgrađeni objekat od svega.

Epohalno dostignuće građevinskih inspektora u kome sam i ja lično učestvovao bilo je kada je u zakon ušlo da se bespravno izgrađeni objekti ne mogu priključiti na infrastrukturu. Neko je u državi Srbiji, a vi vidite koliko je u tome učešće u dva navrata resorno zaduženog za građevinarstvo ministra Ilića, rekao da prijavom za legalizaciju bespravni graditelj stiče pravo da privremeno bespravni objekat priključi na infrastrukturu. I praktično investitor, gledajući u Čačku, na pominjanu cifru, ja priznajem ne znam tačan broj, a znam da je preko 20 000, Ilić kaže preko 25 000 nelegalnih objekata u Čačku, znači bespravni graditelji koriste infrastukturu, a da legalizuju mogu a i ne moraju, jer se postavlja pitanje koje treba da odgovori država zašto su u zakonu unosili rokove koji su bili praktično najdalje godinu dana da mora da se reši po svakoj prijavi, a znali su tada da na način kako je u Čačku organizovano rešavanje po prijavama za legalizaciju svi prijavljeni objekti za legalizaciju ne mogu da se legalizuju za deset godina.

A stručna javnost ne sme reč da kaže. Kada govorim o stručnoj javnosti govorim o diplomiranim inženjerima arhitekture i diplomiranim inženjerima građevinsrstva. Najmanje ko može da govori o gradnji, o legalizaciji objekata u Srbiji je ministar Velimir Ilić. Tvrdim da ministar Ilić nema elementarno znanje da bude ministar građevinarstva i urbanizma. Naravno, on može da bude politički ministar građevinarstva i urbanizma, ali mediji i državni organi treba da prečešljaju njegove stručne saradnike diplomirane pravnike i diplomirane građevinske inženjere i arhitekte koje rade u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma i da vide da li su to partijski poslušnici i poslušnici ministra Velimira Ilića ili su to profesionalci koji treba da uvedu red u urbanizam i građevinarstvo rekao je Milisav Obradović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *