[rstr_selector]

Milisav Oradović: Država je dozvolila nelegalnu gradnju

Povodom najnovijih prozivki ministra građevine Velimira Ilića na račun inspektora Milisava Obradovića, danas je u čačanskoj Upravi za inspekcijski nadzor održana konferencija za novinare.

Javnosti se obratio Milisav Obradović, šef građevinske inspekcije rekavši da njegov tim advokata priprema tužbu protiv ministra zbog neosnovanih kleveta. Obradović je inspektor 18 godina i rad čačanskih inspekcijskih organa u oblasti građevine vidi na ovaj način.

– Posle prve laži ministra Velimira Ilića da sam uzimao mito da se ne bi sprovodilo rušenje bespravno izgrađenih objekata i davao mom sinu da bi on pravio političku karijeru, usledila je druga laž ministra da mi je pare u vrednosti od pet miliona dinara, na nekakv račun za koji niko ne zna da postoji, uplatila firma „Znamgraf“ za navodno neizvršeno rušenje objekta. Postupak građevinskog inspektora, od saznanja da je započeta bespravna gradnja, je sledeći. Kada se sazna da je započela bespravna gradnja objekta, inspektor je dužan da zapisnički utvrdi ključne činjenice po osnovu kojih se može doneti rešenje o rušenju i ukoliko su činjenice takve da zakon treba da naloži rušenje, građevinski inspektor donosi rešenje o uklanjanju tog objekta.

Kada sam pre 18 godina počeo da radim kao građevinski inspektor bio sam siguran da odmah po donošenju rešenja, određeni objekat može da se ukloni, jer su gotovo sva moja rešenja bila potvrđivana od drugostepenog organa. Organ koji rešava po žalbama naša rešenja je Zlatiborski upravni okrug iz Užica. U poslednjih deset godina ni ja ni moje kolege nismo sigurni koju će žalbu odbiti drugostepeni organ, a koje rešenje će biti potvrđeno pa mi više ne ulazimo u rizik da sprovodimo prinudno rešenje o izvršenju dok drugostepeni organ ne odluči po podnetoj žalbi. Do pre dve godine u Zlatiborskom upravnom okrugu organizacija rada je bila takva da smo odluke po podnetoj žalbi čelaki godinu, dve pa i pet godina.

Međutim, na najveći broj žalbi na rešenja čačanskih građevinskih inspektora, nikada u Užicu nije odlučeno. Ukoliko državni organi žele u to da se uvere, mi ćemo iz fioka izvaditi te predmete i dati ih na uvid. Zakon o planiranju i izgradnji dao je mogućnost investitorima pa i nelegalnim graditeljima da se žale na rešenje građevinskog inspektora, ali država preko svojih činovnika, jer oni koji odlučuju po žalbi u Zlatiborskom upravnom okrugu su radnici Ministarstva građevinarstva i urbanizma i njihova rešenja, sada kada je formirana nova Vlada, potpisuje lično ministar Velja Ilić – rekao je Milisav Obradović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *