[rstr_selector]

Ministarstvo kulture ne želi druge sadržaje u budućoj biblioteci

Prilikom nedavne posete Čačku ministar kulture Ivan Tasovac uverio se u loše uslove rada čačanskih bibliotekara i obećao da će Ministarstvo finansijski pomoći da se sadašnji Dom vojske uredi za potrebe biblioteke.

Ali ministar je uslovio da će Čačku pomoć stići isključivo ako buduća zgrada u celosti bude namenjena bibliotečkim delatnostima, čime je doveo u pitanje planove gradskih vlasti da u ovaj prostor smeste i neki drugi sadržaji. Trenutno „kamen spoticanja“ u aktivnostima da Dom vojske da postane biblioteka, je šupa koja „koči“ radove, kaže Veljko Negovanović predsednik Skupštine grada i dodaje da je doveden u pitanje i prvobitni plan da prostor biblioteke bude višenamenski.

 

– Trenutno su kamen spoticanja, objekti koji se delimično nalaze na tom placu, a konkretno radi se o jednom bespravno podignutom objektu. To je šupa koju mi moramo da sklonimo, da bi se dobila lokacijska dozvola. Rešenje je izdala naša građevinska inspekcija, da se to skloni jer vlasnik neće da primi rešenje. To je na našem placu i inspekcija je donela odluku gde će bespravno podignut objekat biti ubrzo sklonjen, a nakon toga će se dobiti lokacijska dozvola. Onda imamo obavezu prema Ministarstvu kulture. Ovde je pre neki dan bio ministar, a mi ćemo da odemo sa idejnim projektom da bi oni videli u kom obimu Ministarstvo kulture može da pomogne u izgradnji Gradske biblioteke. Mi smo nekim našim idejnim rešenjem predvideli čitav niz nekih dodatnih sadržaja. Naravno, centralni sadržaj bi bio gradska biblioteka, ali kao što je to svuda u svetu i još neki sadržaji uz glavni sadržaj. Međutim, Ministarstvo traži da to bude svedeno na minimum, ti prateći sadržaji ukoliko, budu hteli da uđu u delimično finansiranje izgradnje Gradske biblioteke – izjavio je Negovanović.

On očekuje da će gradska Uprava za urbanizam uskoro izdati lokcijsku dozvolu na osnovu koje će se dalje ući u izradu kompletne projektne dokumentacije.

– Mi ćemo u međuvremenu otići u Ministarstvo sa našim idejnim rešenjem gde će oni reći pod kojim uslovima žele da učestvuju u finansiranju adaptacije objekta Doma vojske.. Poslušaćemo šta Ministarstvo bude tražilo od nas. Odustaćemo od nekih sadržaja, ako oni kažu da treba da odustanemo, nema nikakvih problema, jer nam je stalo i hoćemo da i Ministarstvo učestvuje u finansiranju izgradnje Gradske biblioteke. Ministarstvo će reći šta reba da ostane pored biblioteke i da li može bilo šta da ostane, a posle toga se ide u izgradnju kompletne projektne dokumentacije. Nakon toga ući ćemo u izgradnju. Sa ova dva konkretna poteza, višegodišnje čekanje se privodi kraju – zaključuje Negovanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести