Mladim poljoprivrednicima dati subvencije od 10.000 evra

Mladim poljoprivrednicima dati subvencije od 10.000 evra

0

U nadi da postoji šansa za spas srpskog sela, profesor Miladin Ševarlić se kao nestranačka ličnost našao na listi koalicije Dveri-DSS na predstojećim izborima.

Ševarlić kaže da će se i dalje zalagati za zabranu ulaska genetički modifikovanih organizama kao i za veći agrarni budžet koji bi podsticao mlade poljoprivrednike da ostanu na selu.

– Zalagaću se da agrarni budžet iznosi najmanje pet odsto od ukupnog budžeta Republike Srbije, jer imamo situaciju da su nam subvencije u poljoprivredi najniže u Evropi i jedina smo zemlja koja ne regresira dizel gorivo. Posebno ću se zalagati da se poboljša položaj mladih poljoprivrednika i da oni dobijaju subvencije od 10.000 evra po domaćinstvu, uz obavezu da 10 godina ostanu na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Ako stranim investitorima za jedno radno mesto nekvalifikovanog radnika možemo da dajemo subvencije u istom iznosu, ne vidim razlog zašto ne bismo mogli i našim mladim poljoprivrednicima, rekao je Ševarlić.
 
Ovaj poljoprivredni stručnjak je naglasio da će se zalagati za izjednačavanje socijalnog položaja žena koje žive u poljoprivrednim domaćinstvima, sa onima koje su angažovane u drugim delatnostima, jer je evidentno da su pripadnice slabijeg pola na seoskom području u najvećoj meri obespravljene. Prema Ševarlićevim rečima, posebno bi se angažovao u uvođenju reda u oblasti zadrugarstva, ali i pojedinih državnih institucija.

– Nastaviću da se borim za bolji položaj svih zadruga u Srbiji, kao i za izmenu i dopunu nedavno usvojenog Zakona o zemljoradničkim zadrugama kojim je abolirana pljačka zadružne imovine u periodu od 1953. godine do danas. Šteta koja je time naneta je od pet do deset milijardi evra u zavisnosti da li se računa i nepokretna imovina koja je izgubljena ili oduzeta. Insistiraću da se ispitaju sva poslovanja Fonda za razvoj, Agencije za privatizaciju i Direkcije za robne rezerve, odnosno svi oni poslovi i akcije koje nikada nisu završeni, jer političke stranke međusobno štite svoje kadrove. Posebno ću se zalagati za izmenu izbornog zakona i da birači imaju pravo direktno da biraju poslanike, a ne da glasamo za partijske liste. Najveći problemi u tranzicionom periodu i najveća pljačka narodne imovine je nastala pod okriljem političkih partija, zaključuje Ševarlić.

POSTAVI ODGOVOR