Претрага
[rstr_selector]

Na Rzavu vode sve manje

Nivo vode na Rzavu opao je poslednjih nekoliko dana u meri da se sa teškoćom održava granica biološkog minimuma, zbog čega je iz Arilja upućen poziv svim građanima da racionalno troše vodu.

Sa vodosistema JP „Rzav“ u Arilju vodom se snabdeva oko 300.000 stanovnika u Moravičkom okrugu. Iako je količina vode u vodozahvatu poslednjih nekoliko dana drastično smanjena, snabdevanje Čačka i okolnih mesta za sada nije ugroženo, o čemu govori Milan Nikolić, dežurni dispečer u JP „Rzav“.

– U ovom trenutku isporučuju se količine koje su neophodne i mi za sada ispunjavamo tu obavezu, međutim, postavlja se pitanje šta će biti u narednim danima. Sa nekom racionalnijom potrošnjom ukoliko ostane ovaj vodostaj, može se očekivati da će vode biti ukoliko se primeni racionalna potrošnja vode. Trenutno prema Čačku isporučujemo 290 litara vode u sekundi. S obzirom da čačanski Vodovod ima i sopstvenu proizvodnju vode, to je u ovom trenutku dovoljno za potrebe Čačana – izjavio je Milan Nikolić.

Hidrološka situacija je takva da se u narednim danima očekuje naknadno opadanje nivoa vode u Rzavu. Iz regionalnog preduzeća za vodosnabdevanje najavljuju neminovne restrikcije ukoliko se voda ne bude štedela.

– Apelujemo na potrošače da smanje potrošnju, jer se u narednom periodu javlja mogućnost da dođe do restrikcija vode. Vodostaj Rzava se smanjuje, a potrošnja vode poslednjih nekoliko dana znatno je povećana, stoga nam predstavlja veliki problem da održimo biološki minimum u reci koji je već sada na samoj ivici – zaključuje Nikolić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *