[rstr_selector]

Načelnica Uprave za društvene delatnosti ubuduće štiti prava gornjomilanovačkih pacijenata

Na osnovu Zakona o pravima pacijenata, od 1. decembra ove godine zaštitu prava pacijenata obezbeđuju lokalne samouprave, tako što će odrediti lice koje će obavljati posao savetnika za zaštitu prava pacijenata.

U gornjomilanovačkoj opštini poslove savetnika pacijenata obavlja diplomirani pravnik Ljiljana Tešić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac. 

Savetnik će poslove zaštite prava pacijenata obavljati po podnetim pismenim i usmenim prigovorima građana. Takođe, pružaće i potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenata, što znači da će imati ulogu medijatora. Ovim Zakonom pacijentima je po prvi put priznato 19 prava, koji se uglavnom tiču kvaliteta u pružanju zdravstvenih usluga, a ostvarivaće se u jedinici lokalne samouprave upravo preko savetnika pacijenata. Po ovom Zakonu pacijenti, između ostalog, imaju pravo na drugo stručno mišljenje, a po prvi put imaju pravo na poštovanje pacijentovog vremena i pravo na naknadu štete.

Sve državne zdravstvene ustanove ali i privatne ordinacije u obavezi su da na vidnom mestu istaknu ime i prezime i radno vreme savetnika pacijenata, kao i adresu i broj telefona na koji se pacijenti mogu obratiti radi zaštite svojih prava.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024