Nadležni 12 godina crtaju idejno rešenje bresničkog vodovoda

Nadležni 12 godina crtaju idejno rešenje bresničkog vodovoda

Bresnica, jedno od najvećih čačanskih sela sa oko 2500 stanovnika, godinama muči muku sa vodosnabdevanjem. Još pre 12 godina čačanskom Vodovodu uplaćeno je 50% avansa za Idejni projekat, ali se do danas ne zna gde se projekat nalaz

0

– Centar sela i deo koji gravitira pored magistralnog puta prema Mrčajevcima, vodu dobijaju sa vodoizvorišta Guševac, što je beznačajno u odnosu na ostalih oko 2.000 ljudi, odnosno više od 500 domaćinstava koja nemaju vodu. Snalazi se kako ko ume. U selu postoji takozvani Bresnički vir u koritu Bresničke reke, na koji svakodnevno dođe i po 50 cisterni kojima se odvozi voda za tehničku upotrebu i napajanje stoke. S obzirom na to da je Bresnica rudarsko mesto, pretpostavlja se da ta voda izvire iz napuštenih jama. Nisam siguran u njen kvalitet, ali ljudi nemajući kud, koriste je već godinama, priča Goran Vidojević meštanin Bresnice i odbornik u Skupštini grada Čačka ispred Nove Srbije.

Kopaju bunar, a iskopaju ugalj

Meštani Bresnice su još davnih godina odustali od kopanja bunara, jer je ovo rudarsko selo i nalazi se pod rudom uglja na kojoj vode nema ni u tragovima.

– U Bresnici je teško iskopati bunar jer se nalazi na rudarskom terenu tako da su svi podzemni izvori ugašeni i nemoguće je pronaći vodu. Priključak za vodu u JKP „Moravac“ košta oko 650 evra, međutim Bresničani su spremni da ga plate i daleko više, samo da reše problem, ali i pored njihove dobre volje, to je nemoguće bez pomoći grada, kaže Vidojević.

Od projekta za izgradnju vodovoda ni traga ni glasa

– Još 2005. godine tadašnji gradonačelnik Čačka i Gradsko veće opredelili su sredstva za izradu idejnog rešenja bresničkog vodovoda, tačnije za zajednički projekat vodovoda u Bresnici, Bečnju i delu Mrčajevaca. Od toga je čak polovina novca, kao avans, otišla na račun JKP „Vodovod“ koji je trebalo da uradi idejno rešenje. Evo, sada je 2017. godina i još uvek ništa nije urađeno, projekat još nismo videli. Išli smo kod direktora Vodovoda koji nam je rekao da je idejni projekat navodno gotov, a na pitanje da li možemo da ga vidimo rekli su nam da je u Urbanizmu od januara ove godine. Sada je avgust mi ga još kao odbornici i meštani nismo videli, zaključio je Vidojević.

POSTAVI ODGOVOR