[rstr_selector]

Nagrada „Mladi Dis” Aleksandri Jovanović

Nagrada „Mladi Dis” ove godine je pripala Aleksandri Jovanović iz Vranja za zbirku pesama „Jagma”. Tročlani žiri je ovu odluku doneo jednoglasno, a od 23 rukopisa koji su pristigli na konkurs posebno su pohvaljeni autori Vuk Vučković, Milica Bešić, Jelena Marinkov i Lena Volgin. Žiri je naglasio da je na ovogodišnji konkurs pristiglo više kvalitetnih rukopisa i da su razlike među najboljim zbirkama u nijansama, zbog čega ohrabruje nenagrađene autore da i dalje uporno rade na svojim tekstovima i da ne odustaju od poezije.

Nagrađeni rukopis uspeva da na nepretenciozan i suptilan način prikaže lična iskustva pojedinca, ali i da kroz njih u horizont razmišljanja prizove savremene i uglavnom prećutkivane teme poput iseljeništva, problema urbanizacije grada, otuđenja od porodice i društva. Mešajući faktografske i ispovedne elemente, u okvirima jednog leta, autor(ka) piše svojevrstan intimni dokument koji, uz dodatni rad na rukopisu, ima potencijala da ostane trajni dokaz jednog vremena i kompleksnih odnosa čiji se otisci primećuju na liniji pojedinac–porodica–društvo–sistem.

Aleksandra Jovanović je rođena 23. jula 1996. u Vranju, student je master studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Katedra za dramaturgiju.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *