Nagrada Zaharije Orfelin za ediciju „Male knjige o velikim ljudima”

Nagrada Zaharije Orfelin za ediciju „Male knjige o velikim ljudima”

Edicija „Male knjige o velikim ljudima” u izdanju čačanske „Pčelice” nagrađena na Salonu knjiga u Novom Sadu

0

Izdavačka kuća „Pčelica” juče je na Novosadskom salonu knjiga dobila specijalnu nagradu Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu i to za ediciju „Male knjige o velikim ljudima”, autorke Aleksandre Bojović, sa ilustracijama Igora Krstića. Bojana Jovanović, urednik izdavačke kuće „Pčelica“, kaže da je kroz ovu ediciju deci predstavljen život i rad nekih od najznačajnijih imena svetske istorije.

– Stručni žiri je tom prilikom ocenjivao likovni i grafički izgled knjige, umetnički likovni utisak, grafičku opremu kao i nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige. Inače „Male knjige o velikim ljudima” su edicija od 16 naslova u dva kola, u okviru koje je predstavljen život i rad nekih od najznačajnijih imena iz svetske istorije koji su svojim delima i dostignućima ostali upamćeni za sva vremena. Kroz ovu raznoliku ediciju deca se na zanimljiv i originalan način, uz verodostojne ilustracije, upoznaju sa životom i radom nekih od najznačajnijih ljudi iz najrazličitijih oblasti kao što su pisci, slikari, muzičari, naučnici, vladari i vojskovođe, odnosno svi oni koji su bitno uticali na stvaranje slike sveta ovakve kakvu mi danas poznajemo, rekla je Bojana Jovanović.

Ona je dodala da je pored nagrade Dušan Radović za najbolju knjigu za decu i mlade u 2016. godini, koja je pre neki dan uručena Raši Popovu za roman „Ovčarsko- kablarska bajka” u izdanju „Pčelice”, ovo značajno priznanje za „Pčelicu”.

Edicija nagrađena i na Beogradskom sajmu knjiga

Bojana Jovanović je istakla da je ova edicija već nosilac nagrade Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije koja se dodeljuje u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu za najbolje ilustrovanu ediciju.

POSTAVI ODGOVOR