[rstr_selector]

Наградe „Доситејево перо” за „Пчеличине” књиге за децу

У категорији млађег узраста, прву награду и плакету добила је књига „Арчи, пас који воли књиге”, аутора Горана Марковића. Нама је ова награда посебно значајна јер је Арчи био јунак многих сликовница и књига за децу, а посебно због тога што је Арчи био љубимац и члан нашег колектива.

Четири дечје књиге у издању Издавачке куће „Пчелица” из Чачка, добиле су награде „Доситејево перо”. Ово није први пут да „Пчелица” добије награду дечје критике која се додељује од 1997. године на иницијативу Секретаријата за културу Града Београда, Библиотеке „Доситеј Обрадовић” и Пријатеља деце Вождовца, Земуна и Врачара, каже Бојана Јовановић, уредник у овој издавачкој кући.

Награде се додељују у две категорије на основу гласова ученика основних школа из Београда, а с обзиром на то да стижу од стране најмлађих читалаца, оне за издавачку кућу Пчелица имају посебну вредност, истакла је саговорница. Додела 26. Награде дечје критике „Доситејево перо” одржаће се у четвртак, 12. октобра, у сали Општине Вождовац у Београду.

– То је награда дечјег жирија. Деца читају књиге и након тога гласају за њих. Зато нам те награде много значе, поред награда које нам додељују стручњаци из области књижевности. Ове године, четири књиге у издању „Пчелице” добиле су награду „Доситејево перо”. Награда се додељује у две категорије – за млађи и за старији узраст. У категорији млађег узраста, прву награду и плакету добила је књига „Арчи, пас који воли књиге”, аутора Горана Марковића. Нама је ова награда посебно значајна јер је Арчи био јунак многих сликовница и књига за децу, а посебно због тога што је Арчи био љубимац и члан нашег колектива. Угинуо је свега неколико дана пре него што је додељена ова награда. Међутим, он симболично и даље живи у књигама за децу чији је јунак, а биће и још књига чији је Арчи главни јунак јер су то иначе омиљене дечје књиге. Трећу награду у категорији млађег узраста је добила збирка песама Душка Домановића „Наврх дима из димњака”. Ова збирка песама је недавно на Међународном фестивалу хумора за децу добила и награду „Сребрно Гашино перо” за најдуховитије дело за децу између два сајма.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023