[rstr_selector]
Uzvodni deo sa ulazom u optočni tunel Svračkovo

Napreduje izgradnja brane Svračkovo

Izgradnja brane Svračkovo koja treba da obezbedi snabdevanje vodom stanovnika Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Arilja i Lučana, kao i novih korisnika, traje već pet godina, a prema proceni Slavice Avramović, rukovodioca Službe investicija u Javnom preduzeću „Rzav“ iz Arilja, trajaće još najmanje toliko.

– Mi smo ovde već peta godina u radovima na izgradnji brane sa akumulacijom Arilje na profilu Svračkovo. Objekat je od značaja za Republiku posebno za ovaj deo zapadne Srbije gde će se izgradnjom brane rešiti vodosnabdevanje ovih pet gradova koji su sada priključeni na mrežu, a u daljem razvoju i za celokupnu Republiku Srbiju. Predviđeno je da voda sa ovog vodosistema može da dođe i do Beograda. U ovoj godini smo počeli da gradimo glavni objekat na ovom građevinskom kompleksu, a to je optočni tunel koji omogućava da se kompletna reka sprovede kroz njega i da se obezbedi izgradnja brane sa inicijalnom galerijom bez problema i bez plavljenja gradilišne lokacije, a to je objekat koji će se graditi u naredne dve godine, kaže Slavica Avramović.

Hidroakumulacija će štititi od poplava nizvodno od brane

Prema rečima Avramovićeve, novcem koji je obezbedila država graditelji ovog složenog sistema će tok reke Rzav uspeti da promene najkasnije do 2019. godine, kako bi se stekli uslovi za završetak radova na najvećem vodozahvatu u ovom delu Srbije.
– Sredstvima koje će nam država obezbediti, a koja su planirana budžetom, mi ćemo reku moći da skrenemo krajem 2018. ili početkom 2019. godine, čime se otvara mogućnost većih obima radova. To će stvoriti uslove da se angažuje još veća i obimnija građevinska mehanizacija i još veći broj građevinske operative iz ovog dela Srbije. Treba reći da je glavni izvođač radova naša firma „Hidrotehnika-hidroenergetika“ jedini izvođač koji ima najbolju referencu za izgradnju hidrotehničkih objekata pre svega brana sa akumulacijom. Brana ima visinu 68 metara, akumulacija je duga devet kilometara, dok će zapremina budućeg jezera biti 27 miliona kubika. Izgradnjom ove brane i formiranjem akumulacije mi ćemo imati pouzdano vodosnabdevanje ali i mogućnosti da regulišemo takozvani poplavni talas u slučaju velikih voda, koje smo imali u zadnje tri godine. Akumulacija će omogućiti upravo upravljanje režimom da možemo da dobijemo na prolongiranju poplavnog talasa i time obezbedimo regulaciju toka reke nizvodno i omogućimo manje štete koje nanosi poplava, rekla je Avramovićeva.

Ulaz u optočni tunel Svračkovo
Ulaz u optočni tunel Svračkovo
Radovi kasnili zbog uskraćivanja sredstava lokalnih samouprava

– U ovoj godini država je obezbedila dovoljno novca za radove. Imali smo klizište koje je remetilo ugovorenu dinamiku radova, ali je sanacija klizišta sada završena. Imali smo malo kašnjenja u ugovaranju sa korisnicima osnivačima ali smo i to završili tako da su obezbeđena sva sredstva u ovoj godini koja će moći da se potroše. Ranije smo imali problema jer su budžeti bili ograničeni pa su nam još i u toku godine osnivači uskraćivali neka planirana sredstva, pa je to bio razlog kašnjenja u realizaciji radova. Kod ovih objekata gde morate da pratite dinamiku radova. Svako kašnjenje vas vraća unazad nekoliko meseci, pa trpe i izvođač i investitor. Ovi objekti moraju da se grade prema planiranoj dinamici bez kašnjenja jer su to investicije većeg obima i sa velikim zahtevima i traju više godina, objašnjava naša sagovornica.

Početak izgradnje brane 2019. godine

Izgradnja brane na Rzavu za svih pet gradova i opština, osnivača JP „Rzav“, od samog početka je označena kao kapitalna investicija u koju će lokalne samouprave, zajedno sa državom, uložiti oko 50 miliona evra.

-Ukupna investicija, onako kako je ugovorena, sastoji se iz nekoliko segmenata, pa imamo građevinski deo, mašinski, tehnološki deo radova u koje je uključena elektro oprema. Celokupan ugovoreni posao vredi oko 50 miliona evra, naravno ovakve velike višegodišnje ugovore prate i ugovorne obaveze, razlika u ceni i slično. Ugovor o izgradnji je potpisan 2012. godine i trebalo bi da bude realizovan do aprila 2017. Međutim, pošto sredstva nisu bila adekvatno obezbeđena, taj ugovor će biti produžen. Realna su očekivanja da će izgradnja brane sa ovakvim načinom finansiranja i ovakvom dinamikom radova sigurno trajati još najmanje pet godina, zaključuje Slavica Avramović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *