[rstr_selector]

Naredne nedelje počinje 57. Disovo proleće

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i odbor Disovog proleća utvrdili su program 57. Disovih svečanosti. Bogdan Trifunović, direktor čačanske Biblioteke kaže da će prvi program biti održan 16. juna, dok je završna svečanost planirana za 26. jun kada će ovogodišnjem laureatu Disovog proleća biti uručena nagrada.

– Ovogodišnji laureat Disove nagrade je naš poznati pesnik Rajko Petrov Nogo kome ćemo 26. juna dodeliti nagradu i imati priliku da se još jednom podsetimo zašto je Disovo proleće jedna od najznačajnijih manifestacija ovog tipa u našoj zemlji, ali i u regionu. Pre toga, u utorak 16. juna, imamo prvi program pod nazivom „Moje tišine“, kada ćemo promovisati pesničku zbirku zavičajne pesnikinje Aleksandre Mišić u maloj sali Biblioteke. To će biti uvodni program koji je posvećen zavičajnim stvaraocima, što je praksa koju „Disovo proleće“ neguje poslednjih godina, kako bismo ostvarili i održavali i dalje kontakte za pesnicima, odnosno književnim stvaraocima koji žive i rade u Čačku. U petak 19. juna, u dvorištu Biblioteke biće održan muzičko-poetski kabare „Da to su bili dani“ u kome učestvuju naši poznati dramski umetnici Nebojša Dugalić i Boris Pingović sa saradnicima Ninom Ćosić i Vojom Savićem. U pitanju je program koji kombinuje poeziju i muziku uz specifično izvođenje i pristup učesnika. Početak je zakazan za 20 časova, a u slučaju lošeg vremena, program će biti održan u Velikoj sali.

„Načulji uši – poezija!“

– U završnoj nedelji, od 24. juna očekuje nas književno veče, odnosno čitanje poezije i razgovor sa dobitnicima nagrade „Mladi Dis“ prethodnih godina. U maloj sali Biblioteke, ugostićemo troje mladih i persprektivnih pesnika koji su nagrađeni na konkursu za nagradu Mladi Dis prethodnih godina, a to su Milica Špadijer, Dalibor Tomasović i Maša Seničić, sa kojima će učenici čačanske Gimnazije voditi razgovor, jer želimo da što više uključimo mlade generacije u poetske tokove i ovo je prilika da oni ostvare neposredan kontakt sa mladim pesnicima.
Završni dani su 25. i 26. jun kada nas očekuju tradicionalna druženja u Zablaću, Disovom rodnom mestu, kada će u Osnovnoj školi „Vladislav Petković Dis“ biti dodeljene nagrade autorima najboljih radova na konkursu za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga.

„Molitva za nedremano oko“

– Za petak 26. jun od 19 časova i 30 minuta zakazano je otvaranje izložbe posvećeno ovogodišnjem laureatu Rajku Petrovu Nogu, a nakon toga od 20 časova u velikoj sali Biblioteke biće održana završna svečanost kada ćemo dodeliti Disovu nagradu, nagradu „Mladi Dis” i Nagrade za esej. Da napomenem da ovih dana iz štampe izlaze i tri publikacije koje prate 57. Disovo proleće. U pitanju su knjiga izabranih pesama Rajka Petrova Noga „Vran gavran Dis“, katalog izložbe koju radi Dušica Brković i 51. broj lista „Disovo proleće“, koji pored slavljenja pesništva Rajka Petrova Noga, ima i deo koji je posvećen Vladislavu Petkoviću Disu, kao i aktuelnim konkursima ovogodišnje manifestacije, rekao je Bogdan Trifunović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *