[rstr_selector]

Nasledstvo – najčešći odgovor u imovinskim kartama čačanskih funkcionera

Većina čačanskih funcionera i poslanika dostavila je Agenciji za borbu protiv korupcije podatke o svojoj imovini i prihodima. Narednih dana bavićemo se imovinskim kartama Čačana na funkcijama u gradu i onima koji “brane boje” Čačka u republičkom parlamentu i Vladi Srbije.

Objavljivaćemo samo ono što su sami političari prijavili kao svoju imovinu.

Prvi čovek Čačka, Vojislav Ilić, inače magistar, nezvanično i doktor, pedagoških nauka i visoko pozicioniran član Nove Srbije, prema izveštajima koje je dostavio nadležnoj agenciji, u odnosu na podatke iz januara 2010. godine, kada je bio direktor Javnog preduzeća “Gradac”, “bogatiji” je za četiri voćnjaka i 13 njiva, za koje kaže da je nasledio. U poređenju sa direktorskom platom u gradskom preduzeću, gradonačelnik sada prima oko 12 hiljada dinara više, odnosno 96.504 dinara. U starom izveštaju iz 2010. godine, Ilić je imao i kuću od 240 kvadrata, za koju je naveo da je nasledio, ali se ona u novom izveštaju, posle izbora za gradonačelnika, ne pojavljuje. Ali je zato sada upisan kao vlasnik poslovnog prostora od 25 kvadratnih metara, koji je takođe nasledio!? Kako je naveo, od nepokretnosti i dalje ima dva kupljena stana, odnosno garsonjeru od 26 i dvoiposoban stan od 67 kvadrata. U posedu Ilića ostao je isti vozni park – Reno Clio i Reno Megan. Gradonačelnik Čačka i sada nema štednju u bankama. Imao je pet akcija NIS-a, čija je nominalna vrednost bila 500 dinara, ali ih sada više nema u izveštaju imovine gradonačenika Ilića.

Imovinska lista gradonačelnikovog zamenika Radenka Lukovića, koji je na tu funkciju izabran iz redova “Naprednjaka”, je znatno kraća, kao i njegova politička biografija. Iz gradskog budžeta na ime zarade Luković prima 92 hiljade dinara. On je Agenciji prijavio kuću od 300 kvadrata od koje je samo trećina njegovo vlasništvo, a radi se o dogradnji nasleđenog objekta. Takođe je vlasnik poslovno-stambenog objekta površine 516 kvadratnih metara, za koji je naveo da je kupljen. Ima auto Mercedes 200 CDI i nema štednog uloga u bankama.

Prema članu 43 važećeg Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja podnese Agenciji izveštaj o svojoj imovini i prihodima, odnosno pravu korišćenja stana za službene potrebe i o imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu na dan izbora, postavljenja ili imenovanja. Ako po isteku roka funkcioner ne dostavi izveštaj, Agencija o tome obaveštava organ u kome funkcioner vrši javnu funkciju.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023