[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Nastavljaju se radovi na izgradnji kanalizacije u Trnavi

Nepostojanje kanalizacije u Trnavi i otpad koji se iz domaćinstava i štala sliva u Trnavsku reku, dugogodišnji je problem na koji su meštani sela najčešće ukazivali nadležnima, a tako već loša situacija dodatno se pogoršavala u vreme velikih kiša i bujica.

Radovi na izgradnji kanalizacije u Trnavi započeli su pre dve godine, kada je urađen deo u dužini od 1100 metara. Ono što meštane raduje, posebno one u delu sela koje je i najgušće naseljeno i koje ujedno ima najveće probleme sa otpadnim vodama, je najava nastavka radova na izgradnji kanalizacije ka gornjem delu Trnave, kaže Raško Sekulić, predsednik Saveta Mesne zajednice Trnava.

Sav novac je uplaćen, raspisivanje tendera se očekuje u septembru

– Nastavljamo izgradnju kanalizacije prema gornjem delu Trnave. Trenutno najveću zainteresovanost i potrebu ima i najgušće naseljeni deo – od Simovića pekare do Protića bunara. Tu ima oko 15 domaćinstava, a njih 10-ak je bilo zainteresovano za izgradnju kanalizacije, tako da smo to uvrstili prošle godine u plan i program. Javno preduzeće ,,Vodovod Čačak“ je uradilo predračun za taj deo kanalizacije. Projekat je u trenutku izrade bio vredan oko 6 miliona dinara, ali nakon svih ovih poskupljenja sada je vredan oko 9 miliona dinara. Meštani učestvuju sa 2 miliona dinara, a ostatak je deo koji daje Grad Čačak, koji je izvođač radova. Meštani su se dobro odazvali što se tiče svog finansijskog učešća. Već je sav novac uplaćen, tako da očekujem raspisivanje tendera u septembru, a početak radova na izgradnji kanalizacije već krajem oktobra ili u novembru, kaže Raško Sekulić.

Problem sa otpadnim vodama za sada ostaje u delu prema manastiru Blagoveštenje

Krak na kome je planirano izvođenje radova ipak neće pokriti sva domaćinstva do poslednje kuće u selu, kaže Sekulić i podseća na još jedan problem sa otpadnim vodama koji se javlja u drugom delu sela.

– Krak koji planiramo da radimo neće pokriti sva domaćinstva do krajnje tačke Trnave, odnosno do poslednje kuće opd samom Jelicom. Ljudi koji tuda prolaze znaju da ima još oko 2 kilometra ili više da bi se došlo do kraja sela, odnosno do zadnje tačke Trnave. Imamo problem sa kanalizacijom i otpadnim vodama i na drugoj strani – prema manastiru Blagoveštenje. Tu ima manje domaćinstava, drugačiji je teren, pa će izgradnja kanalizacije više koštati. Taj problem je veći i on i dalje postoji, ali se nadam da ćemo ga u skorije vreme rešiti.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023