Nastavljaju se radovi na vodovodnoj mreži u Ivanjici

Nastavljaju se radovi na vodovodnoj mreži u Ivanjici

Nastavlja se obnova postrojenja koja će, uz izvesne nove nabavke, omogućiti bolje vodosnabdevanje i održavanje kanalizacionih cevi

0

Prethodne godine je opština Ivanjica finansirala obnovu automatizacije postrojenja za preradu vode. Samim tim poboljšan je kvalitet snabdevanja i uneta kontrola u rad preduzeća i kvalitet vode, kaže Vladimir Bojanović, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Ivanjica“.
Sada se nastavlja sa revitalizacijom postrojenja i očekivano je raspisivanje javne nabavke, što u toku zime nije bilo moguće. Neophodno je obnoviti tri stalna filterska polja, tako da će probni radovi obuhvatiti ono koje se trenutno nalazi u najgorem stanju, a naredne godine i preostala dva. Što se tiče samih krakova, javne nabavke su raspisane nešto kasnije, pošto ni vremenske prilike nisu išle u prilog. Zbog toga su, priča Bojanović, tek pre desetak dana nastavljeni radovi na rezervama Marjanovići, Gilječi i kraku koji ide od Dubrava ka Priličkom kiseljaku. Sređivanjem glavnog magistralnog cevovoda, poboljšalo bi se snabdevanje u čitavom kraku.

Dovršavanje ranije započetog

Uveliko se radi i na delu prema Beloj Crkvi. Prošle godine je već započeto osamsto metara, a u naredna dva meseca bi sve trebalo da bude privedeno kraju, uključujući pitanje šahti. Samim tim, mreži će biti priključen veliki broj korisnika i ostaje oko kilometar i po do završetka cele deonice. Bojanović se nada da će i to biti realizovano u toku iduće godine, čime bi se zaokružili radovi u području Ivanjice kao „prstena“ i usmerila dalja delatnost prema višim zonama i selima.
– Zamena azbestnih cevi na magistralnom cevovodu je završena, tako da preostaje samo da se vrati asfalt na deonicu od „NIS“-ove benzinske pumpe do postrojenja „Javor“. Ove godine će se raditi na Lučkoj reci i proširenju kraka kod Dubrave. Tako bi bili uključeni delovi koji pripadaju njihovoj zoni gravitacionog snabdevanja, a mada nisu u blizini magistralnog cevovoda, direktno su povezani na njega, objašnjava Bojanović.

Uspešno prevaziđene prepreke, noviteti u najavi

Radovi u fazama traju već četiri godine. Bilo je izvesnih problema na mestu gde cevovod prolazi ispod krivine, zbog mnogo asfalta i velike frekvencije automobila, ali je sve uspešno prevaziđeno. Za uređivanje glavne ulice ipak će se sačekati usaglašavanje sa planovima opštine.
– Vodosnabdevanje u ovom kraju inače spada među najrizičnije, s obzirom na to da dolazi sa otvorenog toka reke, tačnije, u pitanju je tirolski sistem. Uslovljeni smo padavinama i otapanjem snega, kada se voda ne može prerađivati u velikim količinama, pa se rezervoari samim tim slabije snabdevaju. Sa opštinskom upravom smo već pokrenuli dogovore o kupovini lokacije za predfiltriranje vode, kako bismo sprečili probleme i obezbedili kontinuitet snabdevanja, objašnjava direktor JKP „Ivanjica“ i dodaje da će jedan od noviteta biti kombinovano vozilo za čišćenje atmosferskih i kanalizacionih cevi. Ono je trenutno u izradi i očekuje se da za desetak dana bude spremno za upotrebu.

POSTAVI ODGOVOR