Ne planira se otvaranje novih ambulanti u čačanskim selima

Ne planira se otvaranje novih ambulanti u čačanskim selima

- Stvar koja je jako osetljiva jeste to što se povlači lekar koji će za mesec dana da obavi 50 pregleda, a recimo u gradskoj ambulanti jedan lekar dnevno ima toliko pregleda, kaže dr Slavica Dragutinović

0

Dom zdravlja u Čačku ima šest ambulanti na gradskom i 17 na seoskom području, kaže Slavica Dragutinović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo, i dodaje da u ovom trenutku nije u planu otvaranje novih ambulanti.

Dr Dragutinović ističe da se u ambulantama koje se nalaze u Premeći, Petnici, Žaočanima i Rošcima obavi samo 50 pregleda na mesečnom nivou što smatra neopravdanim za rad ambulante.

– Stvar koja je jako osetljiva jeste to što se povlači lekar koji će za mesec dana da obavi 50 pregleda, a recimo u gradskoj ambulanti jedan lekar dnevno ima toliko pregleda. Tako da sada imamo jednu neravnotežu gde lekari u gradskim ambulantama primaju pacijente preko broja, a neke seoske ambulante nemaju dovoljan broj stanovnika, ljudi se ne javljaju i ne odlaze na preglede, kaže doktorka.

Uvodi se druga smena u ateničku ambulantu

Prema njenim rečima, postoje seoske ambulante koje rade u dve smene, ali to su one koje imaju dovoljan broj pacijenata. Kao takve ističe ambulante u Slatini, Trnavi i Bresnici, i kaže da će uskoro i ambulanta u Atenici dobiti lekara u popodnevnoj smeni.

– Atenica ima preko hiljadu kartona, pokriva veliki broj građana i pokazala se potreba za uvođenjem druge smene. Postoje ambulante gde imamo dovoljan broj pregleda i gde je isplativo da funkcionišu. Tamo gde postoji potreba, tamo ambulante rade, kaže dr Dragutinović.

POSTAVI ODGOVOR