Neočišćeni kanali uzrokovali plavljenje oranica u čačanskim selima

Neočišćeni kanali uzrokovali plavljenje oranica u čačanskim selima

Neočišćeni kanali, nedostatak istih i neadekvatna veličina propusnih cevi, uzroci plavljenja zemljišta nakon obilnih padavina

0

Kiša koja je ovog vikenda padala poplavila je u Prijevoru deo seoskog groblja i nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta, kaže Ivan Jojić, predsednik mesne zajednice Prijevor. Lokalna samouprava godinama odbija da očisti kanale pored puteva, tvrdi Jojić i smatra da je to glavni uzrok plavljenja.

Neočišćeni kanali uzrok poplava i u Trbušanima

I u Trbušanima je bilo poplavljeno poljoprivredno zemljište, a Milan Pavlović, predsednik ove mesne zajednice, takođe tvrdi da su uzrok tome neočišćeni kanali, ali i nedostatak istih. Pritom, on naglašava da se situacija smiruje i da se voda povukla. Pavlović kaže da su u Trbušanima bile poplavljene i podrumske prostorije jednog domaćinstva.

U Trnavskoj Baluzi poplavljeno oko 20 hektara zemljišta

Izlivanjem Botunje u Trnavskoj Baluzi tokom vikenda, pod vodom se našlo dvadesetak hektara poljoprivrednog zemljišta. Nenad Mitrović, predsednik ove mesne zajednice, danas je predao nadležnima u Gradskoj upravi snimke i fotografije koji svedoče o pričinjenoj šteti.

On smatra da je do plavljenja došlo zato što je korito Botunje prošireno u svom toku kroz Viljušu, ali ne i kroz Balugu.

– Pokušaćemo da u toku ove godine rešimo problem poplava koje se ovde dešavaju već decenijama. Mora da se produbi i da se proširi korito na našoj teritoriji, a takođe mislim da propusne cevi koje su napravljene za prelaz preko reke nisu adekvatne veličine. Najveći problem sada bilo je to što je korito reke prošireno u svom toku kroz Viljušu, pa voda većom brzinom i većim kapacitetom dolazi do našeg sela, kaže Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR