[rstr_selector]
Poplava 2014. godine

Neophodna rekonstrukcija visećih mostova na teritoriji Čačka

Grad Čačak je u aprilu 2014. godine formirao komisiju koja je utvrdila da na teritoriji grada postoji 10 visećih mostova koji se nalaze u veoma lošem stanju. Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika, kaže da su poplave koje su se dogodile 2014. i 2016. godine dovele do toga da mostovi budu dodatno oštećeni i da većina njih prestane da funkcioniše.

– Priroda ovih objekata i značaj bezbednosti prelaska preko njih nameću obavezu da se tom problematikom bavimo temeljno i u skladu sa zakonom. Viseći mostovi nisu evidentirani u katastru, odnosno nisu ucrtani tako da bi to bio prvi korak kako bi se uopšte moglo pristupiti projektovanju i njihovoj rekonstrukciji. Još jedan dodatni problem je to što većina tih mostova ima dužinu veću od 50 metara, što u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji nameće veliku licencu, a samim tim raste i cena projekata rekonstrukcije, kaže Bojović.

Ko je nadležan za viseće mostove na Zapadnoj Moravi?

Pitanje nadležnosti nad ovim visećim mostovima je potpuno neuređeno i nedefinisano, a Bojović kaže da dodatni problem predstavlja i to što se za rekonstrukciju ovih mostova mora tražiti dozvola od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Kontaktirali smo saradnike iz drugih lokalnih samouprava koji su nam potvrdili da pitanje nadležnosti nad visećim mostovima ni kod njih nije definisano, zbog čega smo odlučili da se obratimo ministarki Mihajlović koja je pored saobraćaja zadužena i za građevinarstvo. Dodatni problem je to što se veliki broj ovih mostova nalazi u predelu izuzetnih odlika, pa je samim tim potrebno da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdaje dozvole za njihovo rekonstruisanje, kaže naš sagovornik.

Rekonstrukcija visećeg mosta skupa investicija

Prema rečima Milana Bojovića, veliki broj građana je zainteresovan za korišćenje visećeg mosta kod manastira Vavedenje, zbog čega je on prvi na spisku za rekonstrukciju. Međutim, utvrđeno je da je samo za izradu projekta potrebno oko 2,5 miliona dinara.

– Mi smo u sklopu izrade plana područja posebnih namena Ovčarsko-kablarska klisura, ukazali na postojanje ovih mostova i zatražili smo od izrađivača plana da ih evidentira kao postojeće kako bismo mogli da dobijemo dozvolu da pristupimo njihovoj rekonstrukciji. Moram reći da je to prilično obiman i skup posao, tako da nisam optimista da možemo brzo doći do rekonstrukcije nekog mosta, ali smo svesni da postoji velika potreba za tim, zaključuje Bojović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *