Претрага
[rstr_selector]

Neophodno navodnjavanje malinjaka posle berbe

Navodnjavanje malinjaka nakon završene berbe maline poslednjih meseci podelilo je stručnu javnost.

Prema mišljenju pojedinih agronoma navodnjavanje sadnica maline tokom jula i avgusta najčešće dovodi do toga da u oktobru i novembru ovo voće ponovo stiže na rod, što umanjuje prinose u sledećoj godini. Ova pojava se javlja jer se navodnjavanjem produžava vegetacioni period ovom voću. Sa druge strane, ako se malinjaci ostave na milost i nemilost vremenskim prilikama dolazi do sušenja zasada, u šta su voćari imali priliku da se uvere prošle godine kada je ovaj region zahvatila nezapamćena suša.

Pred nama je topao period u kome meteorolozi ne najavljuju previše kišnih dana.

Odgovor na pitanje kako zalivanjem sprečiti sušenje sadnica, a da se naredne godine ne umanji prinos, daje Branko Tanasković, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak.

– Većina voćara nakon završetka sezone berbe maline i ne ulazi u malinjake. U našim klimatskim uslovima, navodnjavanje malinjaka, naročito u poslednjih nekoliko godina, postaje sve neophodnija mera. To je naročit slučaj u parcelama sa lako propustljivim zemljištem. Zbog svih ovih činjenica, u narednoj godini dešava se da izdanci smanjuju rast, nemaju dovoljnu visinu, a takođe manje ih ima. Posebno je navodnjavanje bitno tamo gde su izdanci kasno zakinuti, a pod tim se podrazumeva period kidanja izdanaka sve do berbe – kaže Branko Tanasković

On dodaje da je najracionalnije navodnjavanje ono koje se obavlja pomoću sistema „kap po kap“, a u zavisnosti od vremenskih uslova treba ga sprovoditi na najmanje 15 dana.

– Naš kraj obiluje izvorima vode, ali malinjaci se ipak ne zalivaju što je velika šteta. Malinjake svakako treba navodnjavati, ali to treba činiti dozirano jer prekomernim nalivanjem može doći do nedovoljnog odrvenjavanja stabljike maline što može dovesti do promrzavanja sadnica tokom zime i proleća ali i do pojave drugog roda kasno u jesen – zaključuje Tanasković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *