Nismo iskorenili šugu

Nismo iskorenili šugu

Broj oboljevanja od šuge u Moravičkom okrugu konstantan u poslednjih pet godina; najčešće oboljevaju učenici osnovnih i srednjih škola

0

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti čačanskog Zavoda za javno zdravlje ovih dana registruje uobičajen broj obolelih od šuge u Moravičkog okrugu, kaže načelnik Centra, doktor Davor Obrenić. Prema njegovim tvrdnjama, radi se o broju koji je sličan broju obolelih od šuge na teritoriji cele Srbije i broju koji Centar registruje već nekoliko prethodnih godina.

– U 2016. godini imali smo 277 registrovanih slučajeva oboljevanja od šuge na teritoriji celog Moravičkog okruga. Moram još jednom da naglasim da je to broj koji je sličan onom koji je registrovan u prethodnom petogodišnjem periodu. Uglavnom oboljevaju mlađe osobe, osobe školskog uzrasta i to učenici osnovnih i srednjih škola. Najveća stopa oboljevanja je na teritoriji grada Čačka, na drugom mestu je teritorija opštine Ivanjica, na trećem Lučani, dok u Gornjem Milanovcu u toku prošle godine nismo imali registrovanih slučajeva, kaže doktor Obrenić.

Saveti

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čačanskog Zavoda za javno zdravlje kaže da je za prevenciju šuge najvažnije održavanje lične higijene, a ukoliko se pojavi šuga u porodici ili u kolektivu, odmah se javiti izabranom lekaru.

– Prepisanu terapiju treba da primenjuju svi članovi porodice, odnosno, kolektiva istovremeno. Naglašavam da je higijena na prvom mestu i to kako lična, gde mislim na higijenu tela, tako i higijena prostora, odnosno stanovanja. Ne smemo zaboraviti ni higijenu i održavanje lične garderobe i redovno pranje veša, rekao je Obrenić.

POSTAVI ODGOVOR