[rstr_selector]

Ništa od obnove voznog parka kućne nege

Medicinska služba kućne nege u Čačku i dalje radi u veoma otežanim uslovima. Vozila ove službe, namenjena prvenstveno za posetu bolesnicima na terenu, stara su i po nekoliko decenija i više vremena provedu kod majstora na popravci nego u vožnji do čačanskih pacijenata.

Kada smo pre više od mesec dana govorili o ovom problemu, zbog koga ispaštaju najteži bolesnici, direktor čačanskog Doma zdravlja Aleksandar Pajović je izjavio da je novac za kupovinu novih automobila za potrebe ove službe opredeljen i da će se kupovina obaviti početkom ove godine. U međuvremenu, služba kućne nege i dalje radi otežano jer obećani automobili nisu stigli. Šta je razlog, ponovo smo pitali Aleksandra Pajovića, direktora Doma zdravlja.

– To su stara vozila iz „Zastavinog“ programa. Ona se kvare, ali se vodi i računa. Tu su hitne popravke koje se obavljaju svakodnevno. Tu je sad ekipa Hitne pomoći koja sa svojim vozilom može da pomogne. Kućna nega i dalje radi samo su otežani uslovi jer su otežane okolnosti. Taj problem sa vozilima ne postoji od pre par meseci. Oni traju duže, ali onoga trenutka kada vozilo stane tog dana ide u servis. Mi imamo odobrena sredstva planom i budžetom grada Čačka, planirana sredstva odnosno nabavka malih i terenskih kola za kućnu negu, to je dva komada oko dva miliona. U toku je procedura razdvajanja Domova zdravlja od Zdravstvenog centra dakle statuti su poslati, bolnički statut, statut Doma Ivanjica, statut Doma Lučani i Doma zdravlja Čačak u Ministarstvo zdravlja. Ministrastvo zdravlja daje mišljenje i odobrava statut koji je prošao privremeni upravni odbor i zato ga, kada se taj statut odobri dolazi privremeni upravni odbor koji to prihvata. Tada prelazi u upravni to mogu biti isti članovi, a mogi i osnivači dati druge članove i dolazi do uknjižavanja u privredne registre Doma zdravlja Čačak. Tog trenutka kada budemo posebna pravna jedinica, a to se očekuje za mesec dana tada ta sredstva mogu da se povuku i angažuju. To su sredstva obezbeđena za Dom zdravlja Čačak u momentu kada on bude poseban privredni subjekt. Ta sredstva ne mogu biti povučena sad jer su planirana za Dom zdravlja Čačak. Procedura je u toku i biće završena sigurno za par sedmica izjavio je Aleksandar Pajović.

Ovom prilikom Pajović je najavio da će i neke druge medicinske službe u Čačku zanoviti vozni park.

– Pored nabavke tih terenskih kola za kućnu negu, planirana su i dva automobila za patronažu. Planirana je nabavka još jednog malog vozila za Dom zdravlja koje će biti korišteno kao vozilo koje će prevoziti da kažem terenske ekipe za službu opšte medicine. Kao što znate imamo ambulanti na terenu gde nema mnogo pacijenata, pa će onda biti formirana jedna lekarska ekipa koja će u toku dana biti na dva, tri mesta i završiti sve to jasno po dogovoru, a ekipe Hitne pomoći i kućnog lečenja i te kako će još bliže sarađivati da bi imali koordinaciju. Dešavalo se često da i jedna i druga ekipa odu na istu adresu. Meni je želja da te službe budu bolje što su bile onoliko koliko to okolnosti dozvoljvaju. Što se tiče angažovanja, taj novac postoji ali jednostavno pravno moramo se uknjižiti posebno i istog trenutka će se ući u te javne nabavke. Mi imamo pravnu službu u našoj bolnici i tu je opštinska služba. To su te dve službe koje su koordinirale u procesu razdvajanja. Sad ćemo videti jer je statutom bolnice planirano da administrativno tehnička služba, pravna služba i apoteka budu zajedničke službe ako to pravno bude moguće . Tu neće biti prijema novog kadra već će biti postojeći kadar jer vi znate da je naša uprava smeštena u bolnici koja radi za čitav zdravstveni centar odnosno za Lučane, Ivanjicu i Čačak. Da li će oni raditi odvojeno zavisi od statuta i od pravnog tumačenja u Ministarstvu zdravlja – zaključuje Pajović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *