Nova Varoš, područje brojnih ulaganja

Nova Varoš, područje brojnih ulaganja

U okviru radova planiranih za ovu godinu na teritoriji opštine Nova Varoš i zlatiborskog okruga, izdvajaju se obnova škole, proširenje trga, projekat vodosnabdevanja, važan kružni tok...

0

Duga i hladna zima sa velikim snežnim padavinama iscrpela je Novu Varoš, učinivši je verovatno jedinom opštinom u zlatiborskom okrugu koja je potrošila blizu 20 miliona dinara za održavanje puteva po selima i gradskih ulica. Radosav Vasiljević, predsednik opštine, sa zadovoljstvom zato primećuje kako je sa poboljšanjem vremenskih prilika ujedno sve spremno za ulazak u novu građevinsku sezonu.

Već preduzeti značajni poduhvati

Predviđeno je sprovođenje najvećeg broja kapitalnih projekata u tom delu zemlje. Prvi je potpuna rekonstrukcija osnovne škole „Živko Ljujić“ u centru grada. Stara zgrada škole postoji 70 godina i njena obnova je obavljena tokom prethodne dve godine. Time su obuhvaćeni projekat energetske efikasnosti, popuna termoizolacija, nabavka novog nameštaja, promena stolarije. U međuvremenu, došao je red na sređivanje „nove“ zgrade koja je gotovo sasvim propala, s obzirom da za četrdeset i pet godina nijednom nije obnavljana. Već je otvorena javna nabavka i očekuje se skori početak radova, najavljuje Vasiljević.

Važan je i projekat vodosnabdevanja velike mesne zajednice Božetići. Sa Trudovačkog vrela, cevovod u dužini od 7 km do Božovog brda, sekundarnom mrežom će biti povezan sa svakim domaćinstvom, koje će zahvaljujući tome dobiti pijaću vodu. Imovinski odnosi su sređeni, dobijena je građevinska dozvola, tako da se očekuje još samo raspisivanje javne nabavke, pa da započne skoro pola veka očekivan projekat od najvećeg značaja.

Nastavljaju se i radovi na putu započetom krajem prošle građevinske sezone, prekinuti zbog snega. U pitanju je kružni tok na magistralnom putu Beograd – Južni Jadran, koji obuhvata deonicu na ulasku u Novu Varoš i kilometar puta ka turističkoj destinaciji Zlatar.

Velika ulaganja na lokanom nivou

Još jednu važnu investiciju predstavlja izgradnja fudbalskog stadiona za visinske pripreme. U planu je i zip lajn na Zlataru, dvosmerni spust jedinstven u Srbiji, sa ukupnom dužinom dve sajle od oko devet stotina metara, čija realizacija počinje uskoro. Vasiljević naglašava da su zadovoljni turističkom sezonom, jer im je „višak“ snega u ovom slučaju zaista dobro poslužio. Svi smeštajni kapaciteti bili su popunjeni, tu su utabana staza i neizbežna žičara, a planira se montiranje još jedne.

U petak se, kako najavljuje predsednik opštine, otvara javna nabavka za nastavak modernizacije Trga vojvode Petra Bojovića. U nastavku postojećeg sa bistom i dečjim igralištem, napraviće potpuno novi trg, o čijem će svečanom otvaranju javnost biti blagovremeno obaveštena.

Lokalna samouprava će takođe preduzimati mnogo samostalnih radova na bočnim ulicama, sportskom terenu, saobraćajnicama.

Manjak izvođača radova

Nažalost, zbog nadmorske visine, svaka građevinska sezona kratko traje, a pored toga brine ih i nedostatak izvođača radova. Jedino što bi, smatra Vasiljević, moglo omesti planirane poduhvate jeste građevinska operativa.

– To vrlo teško može da se reši. Nije dobro što kod nas postoje samo dve građevinske firme koje mogu da se bave ovim radovima. Ako se ne bi pojavio neko sa strane, a srećom javljaju se iz drugih gradova i opština, mi u zlatiborskom okrugu nemamo ozbiljne izvođače radova. Ovo nekoliko postojećih firmi ne može da postigne da se bavi svim projektima. Moj bi apel bio da se uspešni privatnici i privrednici doregistruju i počnu da se, pored svoje primarne delatnosti, bave građevinskim radovima. Pouzdano znam da je novac obezbeđen u svim opštinama, posao siguran i potrebno je samo organizovati se, osnovati zdrave firme.

Poljoprivredna delatnost za pohvalu

Naposletku, predsednik opštine se osvrnuo na temu agrarnog budžeta.

– Posle turizma, poljoprivreda nam je druga strateški najvažnija grana. Ulaže se uz mnoga vraćanja, pomažemo putem subvencija, organizujemo posete najboljih domaćina sajmovima, kako bi stekli znanja i primenili ih na svoju delatnost. Rezultat svega toga je veoma razvijeno stočarstvo u Božetićima i zavidan stočni fond. Od šest hiljada muznih krava, van sopstvenih potreba svakodnevno snabdevamo šest mlekara sa dvadeset pet hiljada litara mleka, što je dobar primer ulaganja, zaključuje Radosav Vasiljević.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR