Претрага
[rstr_selector]

Nove knjige u čačanskoj biblioteci

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ obradovaće svoje čitaoce sa 208 naslova novih knjiga.

Naime, posle sprovedene javne nabavke male vrednosti od izdavačke kuće „Laguna“ za decu i odrasle nabavljeno je iz ovogodišnje produkcije više od 400 knjiga i one će se već od sutra naći u rukama čitalaca. Uskoro se očekuje i otkup knjiga od Ministarstva kulture koje će popuniti fondove srpskih biblioteka izdanjima iz 2012.godine.

Direktorka biblioteke, Danica Otašević, kaže da je čačanska biblioteka među prvima u Srbiji uspela da nabavi nove naslove:

-Među nabavljenim knjigama nalaze se dela nobelovaca Mo Jena (Promena), Saramaga (Putovanje kroz Portugaliju), kao i najčitanijih pisaca Trejsi Ševalije (Poslednji begunac), Haleda Hoseinija (A planine odjeknuše), Morisona (Solomonova pesma), Nikole Sparksa (Utočište), Ejovin Ajvi (Snežno dete), Martina Vazlera (Poslednja Geteova ljubav) i brojne druge. Domaće autore predvode David Albahari i Žarko Radaković (Knjiga o muzici), Vladimir Arsenijević (Let), Luka Mičeta (Povratak kralja), Vanja Bulić ( Jovanovo zaveštanje), Momčilo Đorđević (Srpski valcer) i drugi naslovi objavljeni u ovoj godini.

-Biblioteka nije zaboravila i najmlađe čitaoce, pa će u Dečijem odeljenju za dan-dva osvanuti aktuelna, lepo dizajnirana i ovom uzrastu primerena izdanja.

Ovo je prva nabavka sprovedena po novom zakonu o javnim nabavkama, a direktorka čačanske biblioteke kaže da je to kamen spoticanja za rad svih biblioteka u Srbiji.  

-Nadali smo se da ćemo biti oslobođeni ove komplikovane i teške procedure, ali na žalost, nismo. Smatram da je to smrt za biblioteke i kupovinu knjiga. Knjiga je nacionalno dobro i ne bi trebalo da se nađe u redu sa avionima ili kamionima kroz javne nabavke, kaže Danica Otašević.

Vrednost kupljenih knjiga je oko 185 hiljada dinara, a ukupan fond sa kojim će biblioteka “Vladislav Petković Dis“ raspolagati za nabavku knjiga za ovu godinu je 1900 000 dinara.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести