[rstr_selector]

Nove sorte krompira neotporne na trulež

Skoro trećina ovogodišnjeg roda kromipra u čačanskom ataru, čije seme je uvezeno za potrebe industrijske proizvodnje, zaraženo je virusom zbog čega će jedan deo ovogodišnjeg roda završiti na đubrištu.

Naime, ispostavilo se da su pojedine vrste semenskog krompira neotporne na virus „ipsilon“, koji je inače neizostavan kada je reč o proizvodnji ovog povrća. Zaraženi plodovi, kao ni sam virus, ne škode zdravlju ljudi, ali ovaj virus je glavni uzročnik pojave truleži na krtolama. Profesor Drago Milošević sa Agronomskog fakulteta kaže da je posledice moguće otkloniti, ali i naglašava postupke pri kojima bi se ovakve situacije naredne setvene sezone izbegle.

– Taj virus nije novina i stručnoj javnosti nije nepoznat, takozvani „ipsilon“ virus kod nas je najrasprostranjeniji među uzročnicima bolesti krompira. Da bi se izbegla ovakva situacija, najdelotvornije je svake godine menjati seme, ali ne menjati ga sa komišijom već isključivo kupovati deklarisan sadni materijal. Bilo bi idealno ako bi proizvođači zatražili pomoć stručnih službi na čijim bi se oglednim parcelama ispitala otpornost pojedinih vrsta što je još sigurniji put ka dobrim i zdravim prinosima. Svaki sadni materijal se u toku prv godine po pravilu zarazi ipsilon virusom sa više od 50 procenata, i ukoliko se taj krompir ponovo zaseje kao semenski, te krtole će naredne godine dati prinos niži za 40 odsto. „Ipsilon“ virus je opšte rasprostranjen, znači sve sorte krompira koje mi koristimo su zaražene tim virusom. Konzumni krompir koji mi jedemo u Srbiji, zaražen je sa više od 90 procenata, ali to nije virus koji je opasan po ljudsko zdravlje. U ovom slučaju „ipsilon“ virus je samo na nekom manjem broju sorti dao simptome truleži na krompiru, tačnije prstenaste nekroze krtole. Jedino takav krompir je tržišno neupotrebljiv. Na sreću reč je samo o dve sorte krompira, a sve ostale koje su u tradicionalnoj upotrebi otporne su na ovaj virus i ma njima nema simptoma nekroze – izjavio je Drago Milošević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *