[rstr_selector]
Miroslav Petković

Novi poslovnik za efikasniju Skupštinu

Radna verzija novog poslovnika Skupštine Čačka, čija je izrada u toku, biće dostavljena svim predsednicima odborničkih grupa na razmatranje, kaže sekretar Skupštine, Miroslav Petković i naglašava da se novi poslovnik ne pravi po meri trenutne većine u čačanskom parlamentu.

– Svaka vlast mora da razmišlja da će u jednom trenutku biti opozicija. Novi poslovnik se ne kroji po tome da se ograniči pravo opozicije da govori ili po tome da se suzbiju određena prava koja postoje u ovom trenutku. Cilj je da se Skupština učini efikasnijom i da zaista bude ono što bi trebalo da bude, a to je ponos svih građana koji prate televizijske prenose i koji su birali svoje predstavnike u lokalni parlament, kaže Petković.

Laptop računari i portal za odbornike

Sekretar Skupštine grada Čačka kaže da radna verzija novog poslovnika predviđa elektronsku dostavu skupštinskog materijala.

– S obzirom na to da je u budžetu opredeljen novac za opremanje odbornika laptop računarima, moramo u poslovniku predvideti mogućnost elektronske dostave materijala. To će značajno ubrzati i pojeftiniti čitav proces jer su količine štampanog materijala do sada bile ogromne Takođe, predviđeno je i postojanje portala na kojem će odbornici moći međusobno da komuniciraju i da skinu sve informacije koje su im potrebne za rad, kaže Miroslav Petković.

Besmislene stvari zarad jeftinih političkih poena”

Peković kaže da postoji ideja da se promeni i način predlaganja tačaka za dopunu dnevnog reda jer je praksa pokazala da taj proces na početku svakog zasedanja predugo traje.

– Ne radi se samo o gubljenju vremena nego i o nadležnostima Skupštine grada. Ne možemo mi na gradskoj Skupštini razmatrati nešto što je u ingerenciji nekog republičkog javnog preduzeća ili Vlade. Ovako, ako novi poslovnik predvidi dostavljanje dopuna 72 sata pre početka skupštinskog zasedanja, radno telo će imati dovoljno vremena da se izjasni o toj dopuni i stavi je na dnevni redili ne. Ne može jedna lokalna Skupština da razmatra predlog da se privatnicima zabrani da rade nedeljom i praznicima. To su besmislene stvari zarad jeftinih političkih poena, ističe Petković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *