[rstr_selector]

О Дисовом животу и стваралаштву у Народном музеју у Чачку

„Предавање о Дису биће покушај да се дају одговори на питања о утицају песниковог живота на његова дела, и обратно. ”

Серија предавања под заједничким називом „Слобода или ништа”, коју је Народни музеј у Чачку организовао током године у оквиру Националне престонице културе Србије, биће завршена у среду 29. новембра предавањем о Владиславу Петковићу Дису.

Делфина Рајић, директор Народног музеја и историчар уметности каже да су кроз ова предавања о историјским личностима изнети важни подаци о прошлости Чачка и околине. Бројни научници и стручњаци различитих специјалности, на претходним предавањима су на један иновативан начин говорили о важним личностима овог краја. Предавање о Дису биће покушај да се дају одговори на питања о утицају песниковог живота на његова дела, и обратно.

– Сутрашње предавање посвећено Владиславу Петковићу Дису усредсређено је на сагледавање личности великог и даровитог ствараоца и на његов књижевно-животни пут. Прати узајамности и преплитање Петковићевог живота и стварања и покушава да нађе одговор на питања колико је и на које начине живот песников утицао на његова дела, а колико је, са друге стране, on као стваралац, утицао на сопствени живот. Дис је песник ирационалног, који слике налази у подсвесном. Песник је суморних расположења и очаја, његов израз је сетан и музикалан. Јован Скерлић га је критиковао јер се Дис није уклапао у његов идеал напредног песника. Каснија критика, почевши од Исидоре Секулић, уврстила је Диса међу најбоље српске песнике, налазећи да је увео у српску поезију модерну поетику и нов сензибилитет, и поред извесних језичких небрижљивости.

О Дисовом стваралаштву на сутрашњем предавању говориће др Злата Бојовић, историчар књижевности.

Предавање ће почети у 19 часова.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести