Obavezno tretiranje ranih sorti breskve i nektarine

Obavezno tretiranje ranih sorti breskve i nektarine

Breskva i nektarina se bude iz zimskog sna pre vremena, pa je potrebno izvršiti hemisjko tretiranje kako bi se sprečila zaraza koju prouzrokuje fitopatogena gljiva „taphrina deformans“ koja za posledicu ima kovrdžavost lista breskve.

0

Toplo vreme krajem januara prouzrokovalo je da se kod ranih sorti breskvi i nektarina registruje početak bubrenja lisnih pupoljaka. Poljoprivredni stručnjaci savetuju proizvođačima ovog voća da pregledaju svoje zasade i ukoliko registruju promene, pristupe hemijskim merama zaštite. Vesna Nišavić Veljković, savetodavac za zaštitu bilja u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, kaže da ovakvo vreme, uz pojavu kiše, najviše pogoduje razvoju fitopatogene gljive „taphrina deformans“ koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve, što za posledicu može da ima velike štete u zasadima.
– Izuzetno toplo vreme i visoke temperature vazduha u januaru doprineli su ranom početku vegetacije kod breskve i nektarine. Naime, vremenski uslovi koji nisu tako uobičajeni za ovo doba godine, prouzrokovali su da kod ranih sorti breskvi i nektarina registrujemo početak bubrenja lisnih pupoljaka. Zbog toga je jako važno da se u ovom periodu obavi hemijska zaštita protiv jedne od najznačajnijih bolesti breskve i nektarine, a to je kovrdžavost, koju prouzrokuje „taphrina deformans“. Ova fitopatogena gljiva može da nanese velike štete zasadima breskve, a naročito se javlja u vremenskim uslovima kada imamo kišu i vlagu u vreme bubrenja pupoljaka. Obično je to u rano proleće, međutim ovakvi vremenski uslovi su prouzrokovali da se javi i u ovom periodu. Opasnost od zaraze ovom fitopatogenom gljivom je najveća u fazi bubrenja pupoljaka i sve do pojave prvih mladih listića. Spore ove gljive prezimljavaju na granama i grančicama zato je ona uvek prisutna u samom zasadu, znači nikada ne može doći iz nekog drugog zasada, a svaka kiša u ovom periodu može da izazove infekciju. Može da bude zaražena cela liska, a može i samo deo površine liske. Kada olistaju breskva ili nektarina ne može doći do infekcije, zato u ovom periodu treba da se posveti posebna pažnja zažtite, istakla je Vesna Nišavić Veljković.

Tretiranje vršiti u toplijem delu dana

– Ovo je pravo vreme za hemijsko tretiranje tamo gde ima faze bubrenja pupoljaka i to treba uraditi pre najavljenih kiša. Za tretiranje možemo koristiti od fungicida barkarne preperate i preparate na bazi ditianona, cirama ili hlorotalonila. Cilj ovog tretiranja je da preparat dospe na pupljak i spreči da spore koje se nalaze na samoj biljci ostvare infkeciju tog mladog tkiva lista. Ovo se odnosi pre svega na rane sorte gde imamo fazu bubrenja pupljaka, a naravno imamo i sorte koje kasnije stižu, tako da proizvođači treba da obrate pažnju i da se ovo prskanje odradi i za kasnije sorte. Tretiranje treba vršiti u najtoplijem delu dana i po mirnom vremenu, da bi preparat dospeo tamo gde je i namenjen, rekla je Vesna Nišavić Veljković.

POSTAVI ODGOVOR