[rstr_selector]

Obesmišljen konkurs za izbor direktora javnih preduzeća

U Čačku je raspisan konkurs za imenovanje direktora javnih preduzeća. Taman kada se očekivalo da će javnost saznati ko su pretendenti na direktorske funkcije, gradom se pronela vest da je konkurs u većini slučajeva poništen.

Nezvanično, moglo se čuti da je osnovni razlog za poništenje nepotpuna dokumentacija koju su dostavili kandidati za direktorske fotelje.

U razgovoru sa jednim od njih, koji takođe nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju, saznali smo da je pretendente na direktorske fotelje najviše „mučilo“ pribavljanje dokaza da nisu osuđivani. Naš sagovornik je rekao da konkursom nije precizirano od kog nadležnog suda treba dostaviti uverenje da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak i da nema zabranu obavljanja delatnosti, pa je iz tog razloga većini kandidata nedostajao upravo ovaj papir.

U pokušaju da dobijemo bilo kakvu zvaničnu informaciju kontaktirali smo pojedine članove Komisija za imenovanje direktora gradskih preduzeća, međutim niko od njih nije bio voljan da o ovome govori. Predsednici sedam komisija u isto toliko preduzeća su Slavomir Milutinović u „Komunalcu“, Dragan Jovović u „Vodovodu“ i „Gradcu“, Milovan Erić u „Gradskom zelenilu“ i „Parking servisu“, Marjan Ristanović u JKP „Čačak“ i Branko Jevtović u mrčajevačkom „Moravcu“. Oni koji su oborili konkurs, odluku o poništenju trebalo bi da obrazlože već na sledećoj sednici Gradskog veća, kako bi čitav postupak za izbor direktora bio ponovljen.

Iako je konkurs poništen u pet od sedam javnih preduzeća, bilo je kandidata koji su u ovih pet preduzeća komisijama dostavili validnu dokumantaciju.

Među kandidatima koji nisu dostavili sudski dokaz da se protiv njih ne vodi krivični postupak i da nemaju meru zabrane bavljanja privredne delatnosti, tačnije rukovodeće funkcije u privredi, su i Nebojša Jovanović direktor „Gradca“ i Petar Domanović, direktor preduzeća za grejanje. U ovim preduzećima konkurs je oboren iako je među kandidatima za direktora „Gradca“ bilo i onih koji su dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

Zanimljivo je da se u trku za direktorsku fotelju u „Komunalcu“ vratio nastavnik matematike Ljubomir Sikora, koji se iz prosvete davno otisnuo u privredne vode. Sikora je nekoliko godina rukovodio jednom beogradskom firmom, a o njegovom povratku na čačansku političku scenu bilo je reči početkom jula kada je aktuelna vlast vršila pritisak na Upravni odbor Komunalca da izmene Statut kako bi Sikora ispunjavao uslove da vodi ovo preduzeće. Ljubomir Sikora je inače u prisnim vezama sa gradonačelnikom Čačka, a na mesto direktora „Komunalca“ delegiran je od strane Nove Srbije.

Prethodnih dana bilo je najava da će pojedini kandidati koji su ispunjavali sve uslove tužiti nadležne zbog nezakonito oborenog konkursa. Njihov jedini nedostatak, kažu oni, bio je što nemaju partijsku knjižicu nijedne stranke.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *