[rstr_selector]

Obnavlja se škola u Jezdini

Stara jezdinska škola sagrađena je pre Prvog svetskog rata i kao takva spada među najstarije objekte u čačanskom kraju. Škola je izgrađena zahvaljujući angažovanju tada čuvenog čačanskog učitelja, Miloša Popovića, koji je istovremeno i predvodio građevinare. Zemljište na kome je škola sagrađena, poklonio je otac narodnog heroja Ratka Mitrovića. Građena je kao tipična seoska škola, slična mnogim drugim koje su podizane u periodu od 1907. do 1911. godine, međutim, jedna je od retkih koja je do danas sačuvala autentičan izgled.

Iznad škole nalazili su se stoletni hrastovi, a na jednom od njih bilo je obešeno i školsko zvono, koje se nadaleko čulo kada bi domar povukao kanap i objavio početak časa. Školsko zvono, kao ratni plen, odneli su austrijski vojnici tokom Prvog svetskog rata.

Škola u Jezdini decenijama je vrvela od dečije graje, ali kada se u selu smanjio broj đaka, učionice su dobile drugu namenu. Školski objekat je pretvoren u proizvodni i magacinski prostor, a jednom prilikom je pretrpeo i požar.

Istoriju ove škole od zaborava čuvaju još samo oni koje sećanje na detinjstvo veže za Jezdinu i ovu ustanovu. Tako je nedavno iz štampe izašla monografija o selu Parmenac, autora Dragoljuba Vujovića, u kojoj je svoje mesto pronašla i jezdinska škola.

Predmete iz ove obrazovne ustanove od zaborava čuvaju i u čačanskom Narodnom muzeju. U muzejsku zbirku, nedavno je dospeo jezdinski školski pečat koji je nastao u vreme kada je škola otvorena. Pečat, koji datira iz vremena Kraljevine Jugoslavije, muzeju je dostavio Joviša Slavković iz Guče.

Zanimljivo je da je škola 1914. imala fond za pomoć siromašnoj deci koja su pripadala toj opštini. Fond je osnovao inženjer Miloje Jovanović. Ova škola još uvek nema monografiju iz koje bi se video pregled njenih đaka.

Školska zgrada u Jezdini sastoji se iz tri učionice i jedne učiteljske kancelarije. Deo školskog prostora se već godinama koristi za potrebe mesne zajednice, zahvaljujući kojoj, školi uskoro predstoji adaptacija, o kojoj govori Nadežda Vuksanović, načelnica Uprave za opšte i zajedničke poslove:

{soundcloud}https://soundcloud.com/user123456789123/nade-da-vuksanovi-1{/soundcloud}

Nadežda Vuksanović smatra da će vrednost radova iznositi oko milion dinara, koliko će biti uloženo u sanaciju.

{soundcloud}https://soundcloud.com/user123456789123/nade-da-vuksanovi{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024