Претрага
[rstr_selector]

Obradović, Janković i Jeremić za fer i poštene izbore

Izborni timovi budućih predsedničkih kandidata Boška Obradovića, Saše Jankovića i Vuka Jeremića su juče u zajedničkom saopštenju naveli da je njihov cilj sprečavanje neregularnosti i krađe u izbornom procesu i zaštite prava birača da na izborima slobodno i bez straha biraju predsednika. Boško Obradović, jedan od budućih predsedničkih kandidata, kaže da je on još krajem decembra najavljivao da će vlast ukinuti rad Narodne skupštine do kraja predsedničkih izbora, kako bi „ugušila” glas opozicije.

– Alarmirao sam i javnost i kompletnu opoziciju da zapravo pripremaju izbornu krađu unapred, da onemogućavaju predsedničke kandidate da se normalno kandiduju, da prave haos sa notarima, da ukidaju sudske overitelje koji su do sada učestvovali u prikupljanju potpisa za predsedničke kandidature. Jednom rečju, Srpska napredna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem sve čini da on ostane jedini predsednički kandidat i da niko drugi nema apsolutno nikakvu šansu da se kandiduje, ni da izađe u medije, ni na bilo kakav televizijski duel i o tome sam juče pričao u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kao posledica svega toga izašlo je zajedničko saopštenje izbornih štabova budućih predsedničkih kandidata Saše Jankovića, Vuka Jeremića i mog u kome je jasno ukazano na sve ključne nepravilnosti u ovom trenutku, rekao je Boško Obradović.

Narodna skupština da osnuje Nadzorni odbor

– Tražimo Nadzorni odbor Skupštine sastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka koji mora da nadgleda celokupan proces i podnese javni pisani izveštaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora. Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore. Tražimo i da sudski overitelji mogu da overavaju potpise za predsedničku kandidaturu. Tražimo i da se ispoštuju sve one primedbe na prethodni izborni proces kada smo ih ulovili u izbornoj krađi, a to znači neažuriran birački spisak, onemogućavanje birača na Kosovu i Metohiji i u dijaspori da normalno glasaju i pre svega sprečavanje pritiska na birače. Toliko je već izbornih neregularnosti da samo zajedničkim snagama možemo da obezbedimo fer i poštene izborne uslove i ravnopravan medijski tretman za sve izborne učesnike, izjavio je Boško Obradović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести