Od septembra novi izborni predmeti za gimnazijalce

Od septembra novi izborni predmeti za gimnazijalce

- Uz veronauku i građansko vaspitanje, učenici će dobiti još dva izborna predmeta. Ono što je definisano i što će Ministarstvo prosvete preporučiti, zapravo čini šest izbornih paketa, kaže direktor čačanske Gimnazije

0

Nakon istraživanja koje je sprovedeno tokom prošle godine i koje je pokazalo da učenici gimnazija u Srbiji stiču dobra teorijska, ali nedovoljno praktičnih znanja, Ministarstvo prosvete planira da od naredne školske godine uvede paket izbornih predmeta za učenike gimnazija. Ivan Ružičić, direktor čačanske Gimnazije, kaže da će zbog toga do juna ove godine biti izmenjen i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

– Uz veronauku i građansko vaspitanje, učenici će dobiti još dva izborna predmeta. Ono što je definisano i što će Ministarstvo prosvete preporučiti zapravo čini šest izbornih paketa. Prvi paket čine jezik, mediji i kultura, drugi pojedinac, grupa i društvo, treći zdravlje i sport, četvrti obrazovanje za održivi razvoj, peti primenjene nauke i šesti umetnost i dizajn. Od ovih šest paketa, gimnazije svojim učenicima treba da preporuče najmanje četiri od kojih će se učenici odlučiti najmanje za dva, kaže Ružičić.

Moguća promena predmeta

Direktor Gimnazije u Čačku posebno je naglasio da će učenici posle jedne godine slušanja nekog od izbornih predmeta, u narednoj školskoj godini moći da se odluče za još neki.

– Preporuka je da se učenicima koji su slušali dva predmeta od četiri ponuđena, omogući da naredne školske godine to promene i slušaju druga dva. Zamišljeno je da ove predmete istovremeno razvija nekoliko profesora u saradnji sa nekim institucijama van škole što bi zapravo trebalo da dâ taj praktičan ton ovim predmetima. Dakle, posle završene prve godine gimnazije učenici će moći da menjaju izborne predmete, dok će im u trećoj i četvrtoj godini biti ponuđeni novi, rekao je Ružičić.

POSTAVI ODGOVOR