Okončan sudski spor Doma zdravlje i Bolnice u Gornjem Milanovcu

Okončan sudski spor Doma zdravlje i Bolnice u Gornjem Milanovcu

0

Pre tri nedelje Osnovni sud u Gornjem Milanovcu je presudio da Dom zdravlja u ovom gradu na ime pruženih zdravstvenih usluga Bolnici treba da plati sedam miliona dinara, kao i pripadajuće kamate.

Reč je o novcu od sistematskih pregleda i zdravstvenih uverenja za vozače, koje su zajednički zaradili lekari obe ustanove, ali je on godinama pristizao na račun Doma zdravlja, pa su bolnički lekari ostali uskraćeni.

Dr Miro Lazarević, direktor Bolnice, kaže da su oni bili prinuđeni da dugovanja namire sudskim putem, jer nijedan raniji dogovor sa rukovodstvom Doma zdravlja, nije urodio plodom.

– Sud je video u poslovnim knjigama Doma zdravlja sve relevantne činjenice i rekao da dug postoji, na osnovu toga je presudio i ova zdravstvena ustanova dug treba da vrati. To je novac zaposlenih u Bolnici, koji su oni zaradili. U ovom trenutku je to negde oko sedam miliona dinara, ali na to treba dodati i pripadajuće kamate i takse. Mi od 2012. godine, kada su oni prestali da plaćaju Bolnici deo zarađenog novca, smo jednostavno prestali da radimo zajedno i mi više nemamo nikakve nesuglasice. To nisu poslovi iz obavezne zdravstvene zaštite, pa podvlačim, nema nikakve veze sa pacijentima, to su lekarska uverenja i sistematski pregledi zaposlenih u firmama, koje firme posebno plaćaju prema svojim potrebama. Dve godine Opšta bolnica to radi sa Domom zdravlja iz Čačka i sa Zavodom za javno zdravlje iz Kragujevca. Naša bolnica hoće deo tog novca za sebe, a ne da mi radimo, a da novac uzima drugi – izjavio je dr Miro Lazarević.

Direktorka Doma zdravlja dr Dragica Topalović, osporavajući iznos duga, kaže da u kasi ove zdravstvene ustanove nema novca za te namene i dodaje da rešenje ovog problema vidi u pomoći lokalne samouprave.

– Za sada nemamo rešenje kako će taj dug biti vraćen, ako nas blokira očekujemo da nam opština pomogne, a inače direktor koji se poziva kao direktor Miro Lazarević, on uopšte i nije direktor i sve vreme ljaga našu ustanovu, čim ne zna šta će, on onda okrene po Domu zdravlja. On je to sam napakovao verovatno sedam miliona dinara, ali nije toliko, već 5.600.000 i ne znam tačno koliko će da stigne od suda . To je dug od sistematskih pregleda koji su rađeni za firme, njima je to odrađeno, sa Bolnica je stavila katastrofalne cene, to sam nasledila kad sam došla za direktora. Previše je 1.650 dinara po pacijentu za laboratoriju, 450 po pregledu, njega to ne košta toliko, ali on eto želi da zaradi na Domu zdravlja. Smatram da treba da radimo zajednički, da sarađujemo i to bi bilo najbolje. Kad mogu da pomognem u smislu davanja saniteta za prevoz, uvek to činim i ne tražim da se naplati, a on svaku uslugu, čak i lift u zgradi traži da platimo po pola – rekla je dr Dragica Topalović.

POSTAVI ODGOVOR