Претрага
[rstr_selector]

Oktobar-mesec posvećen našim najstarijim sugrađanima

Međunarodni dan starih obeležen je prvog oktobra, a tim povodom, Centar za socijalni rad u Čačku, nizom aktivnosti ukazuje na probleme sa kojima se suočavaju najstariji građani. Kako navodi Goran Javorac, diplomirani sociolog centra za socijalni rad, ceo mesec će biti posvećen starima.

– U sredu, 12-og oktobra, Centar za socijalni rad održaće konferenciju za štampu. Medijima će se obratiti Branimirka Radosavčević, direktorka centra; Goran Javorac, sociolog i Stana Marinković, diplomirani socijalni radnik, rukovodilac službe za odrasle i stare, rekao je Javorac.

Pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica

Najveći problem starih je nedostatak novčanih sredstava. Međutim, penzioneri teško ulaze u sistem socijalne zaštite. Oni ne mogu da imaju redovnu novčanu nadoknadu, već im se izlazi u susret putem vanrednih davanja. Stari se centru za socijalni rad obraćaju za pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica i lekova. Prema podacima centra, u protekloj godini oko 2000 sugrađana obratilo se za neki vid pomoći.

Poseta ugroženim porodicama

Zaposleni iz centra za socijalni rad, nastoje da obiđu ugrožene staračke porodice i tako se bliže upoznaju sa njihovim problemima. Na području Čačka ima preko 250 ugroženih staračkih porodica, a neke od njih su uključene u sistem pomoći u kući.

-Tokom prošle godine 56 sugrađana dobilo je uslugu pomoći u kući. Mesne zajednice koje su uključene u ovaj program su: Mrčajevci, Mojsinje, Trepča, Ostra, Preljina, Konjevići, Miokovci, Gornja Gorevnica, Kulinovci, Atenica, Zablaće, Vapa i Prislonica, navodi Javorac.

Usluga pomoć u kući

Na teritoriji našeg grada živi 19% građana starijih od 65 godina. Ako se pozovemo na standard Evropske unije, ovom uslugom trebalo bi da bude obuhvaćeno 3% tog stanovništva. Dakle, optimalan broj je 600 korisnika, a centar za socijalni rad je daleko ispod tog standarda.

-Kočnica da se to realizuje u punom obimu je zabrana zapošljavanja, manjak geronto domaćica i ne mogućnost stalnog zaposlenja istih, zaključuje Javorac.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *