[rstr_selector]

Opasnost od požara zbog neočišćenih dimnjaka i neispravnih instalacija

Od početka godine do danas čačanski vatrogasci imali su ukupno 587 intervencija od čega su 432 požari. Početak jeseni je period kada vatrogasci imaju manje posla na otovrenom, ali kako kreće grejna sezona povećava se broj intervencija zbog neispravne elektroinstalacije i zapaljenih dimnjaka. Protekla tri dana vatrogasci su, pored ovih poslova, gasili čak šest požara nastalih prilikom pečenja rakije. U nekima od njih izgoreli su okolni objekti.

Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga smatra da se uz poštovanje određenih mera ove neželjene pojave mogu sprečiti.

– Na osnovu višegodišnjeg tačno znamo kakvi poslovi nam slede u kom periodu, kada su požari na otvorenom, kada gore suđare ili dimnjaci. Međutim, poslednjih nekoliko dana imali smo vidno povećan broj požara na otvorenom koji su izbili prilikom pečenja rakije, ostavljena je neugašena vatra i par objekata je izgorelo. Loženje vatre na otvorenom za ove potrebe nije zabranjeno ali uz maksimalnu opreznost, svako veče vatra mora biti ugašena. Savet građanima pred početak grejne sezone je da obaveztno ispitaju dimovodne kanale jer se požari u dimnjacima veoma teško gase, a mogu da izazovu velikui štetu jer se požar obučno prenese na drvenu krovnu konstrukciju. Naivno je shvatanje da odžak funkcioniše 30 i više godina i da se nikada ništa nije desilo pa neće ni sada. Neće, sve dok odžak ne počne da gori, a požar se primeti tek kada počne da pada crep a to znači da je požar zahvatio krov, što je završna faza požara – upozorava Dragiša Broćić

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *