[rstr_selector]

Oprez pri rukovanju pirotehnikom

Poslednjih godina postala je praksa da zvuci petardi među prvima najave kraj stare i dolazak Nove godine. Na štandovima na kojima se prodaju novogodišnji ukrasi obično se nađu i razne vrste prskalica, bombica i vatrometa čiju prodaju već godinama niko ne kontroliše.

Prema ranijim podacima čačanske Policijske uprave, nelegalnu prodaju petardi policija je suzbijala u određenoj meri, međutim ako je suditi po detonacijama koje smo na ulicama slušali ranijih godina, može se zaključiti koliko uspešno je obavljen taj posao. Skoro da ne prođe nijedna novogodišnja proslava, a da čačanski lekari ne zbrinu neoprezne koji su se opekli ili povredili zbog nepravilne upotrebe ili neispravnog vatrometa.

Prodaja pirotehničkih sredstava propisana je zakonom i legalan promet ovih neizostavnih novogodišnjih proizvoda kontrolišu protivpožarni inspektori. Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga ukazuje na važnost pravilne upotrebe pirotehnike.

– Što se tiče prodaje pirotehničkih sredstava, vrlo je važno razlikovati legalnu prodaju u radnjama kojima je to odobreno, od nelegalne prodaje koja je na tezgama, na trgovima i na ulicama. Mi kontrolišemo legalnu prodaju u radnjama i sve te radnje moraju da ispune neke tehničke i neke organizacione uslove da bi se bavile tim poslom. One ne mogu da počnu da rade dok te uslove ne ispune vezano za sam objekat, obezbeđenje objekta i stručnu sposobnost lica koja vrše prodaju tih sredstava i naravno što se tiče porekla samih sredstava, deklaracije o ispravnosti kvaliteta tih stvari, upozorenja ko može da kupi i ko može da upotrebi ta sredstva koja su uglavnom prvog i drugog razreda, u četiri razreda ukupno koje postoje u toj vrsti proizvoda koji se zove pirotehnika. Treći i četvrti razred su profesionalni vatrometi i profesionalna pirotehnička sredstva i ona se ne mogu naći u slobodnoj upotrebi. Prvi razred mogu nabavljati i maloletna lica, drugi razred mogu nabavljati samo punoletni građani i sve to mora stajati napisano na tim proizvodima i kupac mora biti upozoren u vezi svega toga. Problem predstavlja nelegalna prodaja pirotehnike, to su proizvodi bez deklaracije i bez ispitanog kvaliteta. Ti građani koji vrše prodaju te nelegalne tehnike nisu obučeni za tu vrstu posla i to je realno problem koji postoji u celoj državi, a što se tiče ovih radnji koje su legalizovane one sasvim sigurno ispunjavaju uslove da se bave tim poslom, tako da građani ne mogu očekivati da se zabrani upotreba pirotehnike koja je zakonom propisana kao dozvoljena, dakle dozvoljena je prodaja, ali ono što nije dozvoljeno je upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru, u javnim objektima i nije dozvoljena upotreba na prostorima gde su velika javna okupljanja – izjavio je Dragiša Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024