Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Opština Čajetina pobednik konkursa „Ekoopština“ u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“

Opština Čajetina i grad Užice pobednici su konkursa „Ekoopština“, u kategoriji „Održivo upravljanje otpadom“, koji je bio raspisan u organizaciji ambasade Francuske u Srbiji u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Konkurs je bio namenjen svim srpskim opštinama i gradovima. Interesovanje za prvo izdanje ovog projekta bilo je veliko, a na konkurs je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova.

Ovo priznanje je za opštinu Čajetina i Grad Užice posebno značajno jer su zajedno deo Regionalnog sistema Duboko, kaže Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ iz Čajetine.

– Ambasada Francuske u Srbiji raspisala je tokom maja konkurs za „Ekoopštinu“ u nekoliko kategorija. Ono što je nama bilo interesantno kao opštini jeste održivo upravljanje otpadom i u tom prijavnom formularu iskazali smo svoja dostignuća odnosno način poslovanja kako je u upitniku i bilo navedeno. Nagradu smo dobili u kategoriji do 40.000 stanovnika, a Grad Užice u kategoriji preko 40.000 stanovnika. Smatram da je to veoma značajno jer i Grad i Opština pripadaju istoj Regionalnoj deponiji, odnosno Regionalnom centru za upravljanje otpadom ,,Duboko“, što znači da bar dve od devet opština značajno napreduju na tom putu, a ja se nadam da će nam se i ostale opštine i gradovi u tome pridružiti.

Prva komunalna oprema na teritoriji opštine Čajetina je postavljena, a opština je rešila i da dodatno uloži u softver za održivo upravljanje otpadom, objašnjava sagovornica.

– Krenuli smo sa postavljanjem komunalne opreme. Naši stanovnici dobijaju zelenu i plavu kantu. Zelena je od 120 litara, služi za mokri otpad i to je ulaganje koje je izdvojila lokalna samouprava, odnosno Komunalno preduzeće. A ono što smo dobili od Švedske organizacije SIDA jesu kante za reciklabilne frakcije – papir, plastiku i metal, jednu auto-smećaru i oko 40 kontejnera za staklo. Rešili smo i da dodatno uložimo u softver za praćenje svih podataka vezanih za komunalni otpad, koji će na našoj teritoriji zaživeti početkom naredne godine. Trenutno je u toku period implementacije. Sve kante koje se postavljaju na teren se čipuju, kako bi kasnije ti podaci o broju sakupljanja, broju posuda, broju korisnika, mogli da se očitaju elektronskim putem.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *