Претрага
[rstr_selector]

Opština nudi dogovor roditeljima koji su tužili vrtić

Na području Lučana do sada su 54 roditelja podnela tužbe protiv Opštine kao osnivača predškolske ustanove „Naša Radost“ jer su u periodu od 2013. do kraja 2014. godine plaćali više novca za smeštaj dece u vrtićima nego što je zakonom bilo propisano. Milan Matiješević, opštinski javni pravobranilac Opštine Lučani kaže da očekuje i veći broj tužbi, jer se radi o potraživanjima roditelja kojih ima između 250 i 300 i dodaje da je u toku pokušaj da se postigne vansudsko poravnanje kako se ne bi pravili dodatni troškovi.

–  Do 2015. godine je naplaćivana cena iznad nivoa koji je propisao zakon i građani su plaćali cenu koja je bila viša od 20 odsto od ekonomske cene zbog čega je veći broj tih korisnika kao i u drugim mestima tužilo vrtić, odnosno Opštinu kao njenog osnivača. Prema odluci veća vrtić će pokušati da postigne poravnanje sa korisnicima koji nisu podneli tužbe sudu, a uloga pravobranilaštva je da postigne vansudsko poravnanje sa korisnicima koji su podneli tužbe kako ne bismo pravili dodatne nepotrebne troškovbe. Što se tiče razlike u toj ceni, ekonomska  je  bila negde oko 3.500 dinara, a u zavisnosti od toga koliko je dece ugovarač sa vrtićem imao na boravku i koliko su dana deca provela u vrtiću biće za svakoga konkretno dat predlog.
Radi se o  periodu od 2013. do 31.12.2014. godine kada je utvrđena pravilna cena, a što se tiče perioda pre 2013. godine ta potraživanja su zastarela i ne mogu se naplatitit sudskim putem.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *