Ostavinska raspava koči rekonstrukciju Disove rodne kuće

Ostavinska raspava koči rekonstrukciju Disove rodne kuće

Grad Čačak je opredelio sredstva za rekonstrukciju kuće Vladislava Petkovića Disa, radovi počinju nakon što se završi ostavinska raspava između naslednika.

0

Kuća u kojoj je pre više od sto godina rođen Vladislav Petković Dis i dalje je zapuštena i u jako lošem stanju. Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti, objasnio je da je gradska uprava spremna da ovaj problem uskoro reši.
– Gradska komisija je obišla kuću i utvrdila da su potrebni određeni radovi na rekonstrukciji objekta. Kontaktirali smo naslednike i saznali da je još uvek u toku ostavinska rasprava i čim se taj proces završi, grad će početi sa realizacijom plana, rekao je Milić i istakao da će grad vrlo rado izdvojiti potrebna sredstva za rekonstrukciju kuće, kao i to da je spreman da kuću otkupi ukoliko mu ona ne bude poklonjena kao legat.

Čačak želi da se oduži ličnostima koji su zaslužni za njegovo postojanje

Gradska uprava postaviće spomenike istaknutim ličnostima koji su nekada živeli na teritoriji grada Čačka. Kako Milić navodi, spomenik Županu Stracimiru biće postavljen na trgu, dok će spomenici posvećeni Disu biti na dve lokacije, kod škole u Zablaću i u dvorištu muzeja. Takođe, na kružnom toku u Ljubiću, naći će se spomenik podignut u čast Tanaska Rajića. Tačan datum realizacije ovog plana još uvek nije poznat.

 

POSTAVI ODGOVOR